Oct 15, 2018 Last Updated 6:07 PM, Oct 15, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Konferencija Mi i naši gadgeti…

Utorak, 16. listopada 2018. u 10:00 – 13:00 * Hotel International Zagreb  ...

STATISTIKA Povećanje broja mot…

Povećan je broj prometnih nesreća i smrtno stradalih motociklista i mopedista za...

Od 807 prometnih prekršaja, 50…

Rezultati pojačanog nadzora uporabe mobitela i drugih uređaja i sigurnosnog poja...

Kako alkohol djeluje na percepciju vozača?

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pod utjecajem alkohola postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa.

piše: Nenad ZUBER

Poznato je kako najveći broj korisnih informacija za sigurno upravljanje vozilom vozač dobiva posredstvom osjeta vida. U oštrom i jasnom centralnom vidnom polju vozač istodobno percipira jasno 7 do 8 podražaja – informacija koji mu omogućuju sigurnu vožnju (cesta, oznake, znakovi, vozila, pješaci….) te otprilike isto toliko u perifernom vidnom polju. Za razliku od toga pijani vozač jedva može percipirati - opažati jedan podražaj u oštrom vidnom polju. To se događa zbog utjecaja alkohola na osjetila, poglavito vida. Vidno polje se suzuje samo na oštro vidno polje, a u njemu se pogrešno procjenjuje brzina i udaljenost do drugih vozila, širina prometne površine, postojanje bočnih smetnji, postojanje sudionika prometa koji mu dolaze sa strane i slično. Oštrina vida i sposobnost adaptacije oka na svjetlost i tamu je narušena.

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA PONAŠANJE VOZAČA

Vozač pod utjecajem alkohola postaje nekritičan, slobodniji u ponašanju i povećava mu se lažno samopouzdanje i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pomanjkanje kritičnosti rezultira neodgovornošću i prerasta gotovo uvijek u brzu i rizičnu vožnju, dok se sposobnosti za vožnju smanjuju. Razina pažnje je smanjena i vozač se ne može usredotočiti na vožnju. Razdražljivost pod utjecajem alkohola raste i vozač često prema drugim vozačima iskazuje agresivno ponašanje i ulazi u konfliktne situacije. Procjena opasnosti i rizika u prometu izostaje ili je pogrešna.

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA REAKCIJE VOZAČA

Vrijeme reagiranja vozača, i psihičkog i motornog, se produljuje pod utjecajem alkohola. Vozaču treba dulje vrijeme za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vožnje može biti narušen. Koordinacija pokreta ruku i nogu postaje upitna pod utjecajem alkohola.

RAZGRADNJA ALKOHOLA

Alkohol se sporo razgrađuje u organizmu, prosječno 0,1 promil alkohola po satu. Potrebno je znati kako nakon obilnijeg konzumiranja alkohola treba proći najmanje 24 sata prije nego se on najvećim dijelom izluči iz organizma, a za potpuno triježnjenje potrebna su dva dana.
Zapamtite, ne sjedajte za upravljač automobila ujutro ukoliko ste večer prije previše popili!


0
0
0
s2sdefault