Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

Kako alkohol djeluje na percepciju vozača?

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnosti, relativizira opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pod utjecajem alkohola postaje neoprezan i sklon ignoriranju prometnih propisa.

piše: Nenad ZUBER

Poznato je kako najveći broj korisnih informacija za sigurno upravljanje vozilom vozač dobiva posredstvom osjeta vida. U oštrom i jasnom centralnom vidnom polju vozač istodobno percipira jasno 7 do 8 podražaja – informacija koji mu omogućuju sigurnu vožnju (cesta, oznake, znakovi, vozila, pješaci….) te otprilike isto toliko u perifernom vidnom polju. Za razliku od toga pijani vozač jedva može percipirati - opažati jedan podražaj u oštrom vidnom polju. To se događa zbog utjecaja alkohola na osjetila, poglavito vida. Vidno polje se suzuje samo na oštro vidno polje, a u njemu se pogrešno procjenjuje brzina i udaljenost do drugih vozila, širina prometne površine, postojanje bočnih smetnji, postojanje sudionika prometa koji mu dolaze sa strane i slično. Oštrina vida i sposobnost adaptacije oka na svjetlost i tamu je narušena.

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA PONAŠANJE VOZAČA

Vozač pod utjecajem alkohola postaje nekritičan, slobodniji u ponašanju i povećava mu se lažno samopouzdanje i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Pomanjkanje kritičnosti rezultira neodgovornošću i prerasta gotovo uvijek u brzu i rizičnu vožnju, dok se sposobnosti za vožnju smanjuju. Razina pažnje je smanjena i vozač se ne može usredotočiti na vožnju. Razdražljivost pod utjecajem alkohola raste i vozač često prema drugim vozačima iskazuje agresivno ponašanje i ulazi u konfliktne situacije. Procjena opasnosti i rizika u prometu izostaje ili je pogrešna.

KAKO ALKOHOL DJELUJE NA REAKCIJE VOZAČA

Vrijeme reagiranja vozača, i psihičkog i motornog, se produljuje pod utjecajem alkohola. Vozaču treba dulje vrijeme za procjenu situacije u prometu, prepoznavanje opasnosti te brzo i točno reagiranje. Redoslijed izvođenja radnji i postupaka za vožnje može biti narušen. Koordinacija pokreta ruku i nogu postaje upitna pod utjecajem alkohola.

RAZGRADNJA ALKOHOLA

Alkohol se sporo razgrađuje u organizmu, prosječno 0,1 promil alkohola po satu. Potrebno je znati kako nakon obilnijeg konzumiranja alkohola treba proći najmanje 24 sata prije nego se on najvećim dijelom izluči iz organizma, a za potpuno triježnjenje potrebna su dva dana.
Zapamtite, ne sjedajte za upravljač automobila ujutro ukoliko ste večer prije previše popili!


0
0
0
s2sdefault