Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

Preporuka roditeljima i vozačima uz početak školske godine

Kategorija: Djeca

Mladen Stjepan Vitković-Stipko

 

Dana 3.09.2018 počinje nova školska godina. Mnogima glavobolja jer im djeca kreću u 1 razred, mnogima zato jer slijedi nastavak školovanja i brige oko nabavke skupe „opreme za školu“ ali i one jako bitne...sigurnosti vlastita djeteta na putu do škole i nazad.

Kao roditelji ćemo uvijek brinuti i ništa nas ne može smiriti u tolikoj mjeri da bi bili smireni.

Ovim putem, u ime Udruge KARAVANA ZA ŽIVOT „bikeri na cesti“ apeliramo na;

Roditelje djece koja idu u vrtić (samostalno) i školu (niži razredi)

- da objasne djeci osnovne znakove poput stop, zebra, zeleno svjetlo za pješake, crveno svjetlo za pješake

-ako pokazuju djeci put do škole ne pokazuju onaj najkraći već onaj najsigurniji koji uključuje prijelaz preko „zebre“ te siguran prolaz kroz raskrižje (na zeleno svijetlo, pogledom lijevo-desno bez obzira na boju na semaforu, korištenje pothodika ako postoji)

-objasne djeci opasnosti koje im prijete kroz igru kako bi im usadili ozbiljnost pristupa prometnici a ne strah od iste jer ako ste im usadili strah -pretrčavati će cestu što nije dobro

- oblačite djecu u svjetlije boje

- torbe i vrećice nastojte da imaju barem malo florescentnog materijala

- ako idete po dijete u školu, pokušajte prići školi na način da ne stanete nasuprot djetetu. Kad vas vaše dijete ugleda potrčati će Vam u zagrljaj a da pritom neće uopće mariti za semafor i automobile - izbjegnite to!

-nikada neka vam se ne „žuri na posao“, krenite ranije! Zašto? Jer ćete u tom slučaju dijete ostaviti na cesti ispred škole, dozvoliti mu da samo izađe iz automobila i kad vi krenete nitko, baš nitko mu neće garantirati sigurnost. Ostavite dijete na parkiralištu ispred škole, izađite, otvorite mu vrata, osigurajte mu siguran put do škole i svaki put mu pojasnite zašto to radite.

Vozače svih motornih vozila -uključujući motocikliste posebno

-prilagodite brzinu kod prometovanja pored škola i vrtića na max 30-40 km/h

- bez obzira da li vam je za vaš smijer upaljeno zeleno svijetlo, usporite kod škola i vrtića

- ako vidite da se vozilo zaustavilo na pješačkom prijelazu STANITE. Djecu nećete vidjeti kroz automobil i vrlo često je već kasno ako je drugo vozilo stalo da ga propusti.

- Kod škola i vrtića ali i inače uz prometnicu, kada ugledate djecu budite iznimno oprezni, nikada ne znate u kojem smjeru će djete krenuti.

-ako vidite loptu ili igračku koja je doletjela na prometnicu STANITE jer u 99% slučajeva dijete dotrči bez da prije provjeri dolazi li automobil ili ne.

-NE PROPUŠTAJTE djecu dok je za njih upaljeno crveno svjetlo. Vi ćete stati i možda želite dobro ali drugi vozač nezna vaše namjere.

-Iako zakonski nije obvezno (osim za motocikle) preporučamo konstantnu uporebu oborenih tzv.kratkih svjetala.

-slalom vožnja je zabranjena.Ne izvodite ju nikada,naročito uz škole i vrtiće.

Znamo svi koliko nam djeca znače, ne trebamo to pisati. Svi volimo djecu, znamo koliko su zaigrani i nepredvidljivi. Zadatak roditelja je od djece napraviti ljude, omogućiti im siguran život, sretno djetinjstvo i mladost.

Teško je živjeti i odgajati ih i bez prometa. Promet je još jedna u nizu životnih opasnosti koje im prijete. Omogućimo im da dožive duboku starost, sretno i sigurno a svim roditeljima želimo da uživaju u zagrljaju svoje djece...a djeci...što reći...neka Vam je sa srećom uz ljubav vaših roditelja i sretno im se vratite u zagrljaj iz vašeg „drugog doma“...vrtića ili škole.

Svima želimo sretan početak školske godine...

 


0
0
0
s2sdefault

Pratite nas; Facebook

Najnovije