Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

DAN POSLJE: Za vožnju je mamurluk jednako opasan kao i pijanstvo!

Za vrijeme mamurluka, sposobnost upravljanja vozilom je smanjena. Ne sjedajte u vozilo prije potpunog otrežnjenja!

Mamurluk je proces „otrežnjenja“ ili povratka u normalno stanje nakon konzumiranja alkohola. Naš živčani sustav ne može se odmah vratiti u normalno stanje. Za to je potrebno određeno vrijeme. U tom procesu najčešće su prisutne glavobolja, mučnina, nelagoda, malaksalost, tromost i želučane tegobe. Stanje mamurluka karakteriziraju nedovoljna usklađenost pokreta, mala izdržljivost organizma i velika iscrpljenost.

Znanstvenici su utvrdili, testirajući volontere u 20-minutnoj simulaciji vožnje, da vozači koji pate od mamurluka čine znatno više pogrešaka.

Chris Alford, koji je vodio istraživanje na Sveučilištu West of England, kaže da je kod mamurnih vozača usporena brzina reakcije te da oni prave više pogrešaka. 'Moglo bi se reći da je njihova vožnja bila poput one u alkoholiziranom stanju iako više nisu imali alkohola u tijelu', kaže Alford.

'Ova simulacija predstavlja situaciju s kojom se mnogi ljudi mogu poistovjetiti. Oni su možda svjesni toga da u pijanom stanu ne bi smjeli voziti, ali bi se jednako tako trebali ponašati i sljedećeg dana.'


0
0
0
s2sdefault