Nov 21, 2018 Last Updated 10:51 AM, Nov 20, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Dani tehničke ispravnosti vozi…

Hrvatski autoklub  i Centar za vozila Hrvatske pod pokroviteljstvom Naciona...

Kako će izgledati tehnički pre…

Razvoj tehničkog pregleda prati razvoj automobilske tehnologije ...

Pojačani nadzor vozača u stude…

U razdoblju od 09. do 11. studenog 2018. godine, povodom narodnog običaja kršten...

SLAVONSKI BROD 21. listopada - nacionalni Dan bez mobitela u prometu

Kategorija: Mobiteli

21. 10. Dan bez mobitela u prometu 2018. u Slavonskom Brodu, Trg Ivane Brlić Mažuranić od 11 sati s Damirom Kedžom, ambasadorom kampanje

Drugu godinu zaredom u okviru kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu obilježava se 21. 10. kao nacionalni Dan bez mobitela u prometu.

Ove godine će poruke „Niti jedan poziv ili SMS nije vrijedan života“ te „Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan“ svojim sugrađanima, kao i svim građanima Hrvatske, pronositi učenici Tehničke škole Slavonski brod i Industrijske škole. S njima će u povorci biti i Damir Kedžo, ambasador ovogodišnje kampanje.

To je generacija rođena s mobitelima, ali su kao mladi ljudi svjesni opasne navike njihova korištenja u prometu i pokušat će prema svojim roditeljima i sugrađanima koje često vide da za volanom telefoniraju, da prometnice prelaze zadubljena pogleda na ekran mobitela, a ne na promet – utjecati na promjenu ponašanja.

Pozvat će starije sugrađane da budu odgovorni, jer ništa se dramatično neće dogoditi ako u prometu ne koriste pametne telefone. S druge strane, ako to čine, u samo par sekundi mogu prouzročiti tragediju, nekome uzeti život i zdravlje.

Projekt Dan bez mobitela u prometu provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kao kampanju osvješćivanja, a u cilju smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih upravo korištenjem mobitela i to od strane svih sudionika, vozača, biciklista i pješaka.

Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a u Hrvatskoj ga za volanom koristi 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka prelazi prometnice pogleda usredotočena na ekrane pametnog telefona, a ne na zbivanja oko njih.

Prema istraživanju distrakcije koje je kao prvo takvo u Hrvatskoj napravljeno s Fakultetom prometnih znanosti u okviru kampanje reakcije vozača s mobitelom za volanom su dva do tri puta sporije. Drugim riječima, ako vozač tipka dok vozi, automobil pri brzini od 60 km/h je bez ikakvog nadzora 100 metara, odnosno 12 pješačkih prijelaza.

U Slavonskom Brodu učenici će svojim sugrađanima dijeliti i publikaciju „Mobitel – skriveni ubojica na cesti“ koja govori o svim opasnostima njegova korištenja u prometu. Pokrovitelji Dana bez mobitela u prometu 2018. su Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sufinancirana je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a generalni joj je sponzor je HEP.

 

 

0
0
0
s2sdefault

Pratite nas; Facebook