Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

Što je dopušteno raditi s mobitelom u automobilu?

Danas svoje pametne telefone koristimo za sve – od njihovih primarnih uloga uspostave poziva i slanja SMS poruka, do pretraživanja interneta, gledanja videa na YouTubeu, odgovaranja na mailove i mnogo drugih stvari.

piše: Vlado Flinčec

Zbog svojih silnih mogućnosti i sve češćom stalnom povezanošću na internet, mobitel se nerijetko koristi i kada možda ne bi trebao.

Jedan od takvih slučajeva je pri vožnji automobila. Zbog velikih opasnosti koje donosi korištenje mobilnih uređaja dok se upravlja automobilom, krajem 2003. godine provedeni su zakoni kojima se kažnjava korištenje mobitela u vožnji.

Iako je korištenje mobilnih uređaja zakonski zabranjeno, postoje trenuci kada je to dopušteno, tj. propisano je što se smije raditi s mobitelom u automobilu, a što ne.

Hand held i hands free

Prije svega, treba definirati dva različita načina korištenja mobitela, a to su “hand-held” i “hands-free”. Kako i sami pojmovi kažu, hand-held korištenje mobitela znači da ga držimo u ruci, tj. da nam ruka s kojom ga držimo nije slobodna, dok hands-free označava korištenje mobitela bez da ga se drži rukama.

Zakonski mobitel smijete u vožnji koristiti ako je u potpunosti hands-free – dokle god ga ne držite u rukama (članak 196. stavak 4.).

Bilo koji hands-free uređaj trebao bi biti postavljen prije samoga početka vožnje tako da možete primiti poziv bez da uzimate mobitel u ruke, iako se javljanje na pozive ni u ovom slučaju ne preporučuje.

Često ćemo mobitele koristiti kao kartu kada idemo na neko mjesto koje nam baš i nije najpoznatije preko aplikacija poput Google Maps, a danas to nerijetko zamjenjuje GPS navigaciju u autima.

Korištenje mobitela u ovom slučaju isto nije protuzakonito dokle god se on ne nalazi u ruci.

Postavljanje telefona na prednje staklo automobila ili kontrolnu ploču je dopušteno, ali ne smije vam blokirati pogled, već morate moći neometano voziti.

Za to postoje mnogi držači koji se mogu staviti na vjetrobransko staklo ili otvor za zrak. U tom slučaju pripazite da je mobitel čvrsto postavljen te da neće ispasti iz držača ako se nađete u situaciji kada morate naglo zakočiti.

Tijekom vožnje smijete koristiti mobitel u rukama izričito kada trebate pozvati pomoć, poput slučaja kvara ili nesreće, a nije sigurno ili je nepraktično da stanete.

Čak i u takvim situacijama preporučuje se da zaustavite automobil ako ste ikako u mogućnosti i pozovete pomoć bez ometanja drugih sudionika u prometu.

Imajte na umu da vas policija može zaustaviti i propisno kazniti ako smatra da vas korištenje mobilnog uređaja ometa u vožnji, čak i ako je u potpunosti hands-free.

....

izvor: MegaBlog, megastore.hr


0
0
0
s2sdefault