Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

ZAGREB: Pedalafest - festival kulture urbanog bicikliranja

Kategorija: Vozači bicikla

Sindikat biciklista već četvrti put organizira biciklistički festival Pedalafest, volonterski i jedinstveni festival u regiji koji će se od 25. do 27. svibnja održati u Art Parku (Tomićeva), Chilloutki (Ilica 15) i Vintage Industrial Baru

Pedalafest je slavlje sve većeg broja građana koji odabiru koristiti bicikl u svakodnevnom prometovanju gradom. U tri dana u Art Parku i u Chilloutki održat će se niz predavanja i panela na temu povezivanja javnog gradskog prijevoza i bicikliranja, niz praktičnih i umjetničkih radionica za djecu i odrasle, biciklističke igre, performansi, izložbe i poseban glazbeni i filmski program. “Upravo izrađujemo ciklokino, kino u kojem je struja potrebna za zvuk i sliku proizvedena okretanjem pedala na biciklima. Time gledatelji imaju priliku sudjelovati u stvaranju sadržaja festivala. Animirani film Triplettes de Belville prikazujemo u suradnji s Animafestom i Francuskim institutom.”, rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista. Film i otvorenje Pedalafesta 25. svibnja poklapa se s otvorenjem Art Parka, cijeloljetnog programa u Zagrebu koji već treću godinu za redom oblikuje urbanu kulturu u centru Zagreba, a vodi ga udruga Pimp my Pump. Sardžaj u Art Parku i na Pedalafestu organiziran je također u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’Art, kojim se želi potaknuti revitalizacija napuštenih prostora u Ilici. Zbog sve veće motorizacije i individualnog korištenja automobila propali su stari zanati i kultni lokali u zagrebačkom ulicama. Primjeri vraćanja pješačkih zona i ograničavanja korištenja automobila u centrima europskih gradova, poput Ljubljane i Beča, pokazali su kako se povećala kvaliteta života u urbanim sredinama, ekonomska vrijednost nekretnina i povećao promet u lokalima jer su prostori postali dostupniji upravo zbog pješačenja i bicikliranja.

Prvi Pedalafest održao se još 2012. godine na Trgu žrtava fašizma, u i oko Meštrovićevog paviljona koji je posljednjih mjeseci žrtva opetovanog i nepromišljenog gospodarenja kulturnim dobrom i javnim prostorom od strane gradske uprave. Iz Sindikata biciklista naglašavaju kako je uređenje najavljenog “pješačkog centra izvrsnosti”, u koji je uključen i Meštrovićev paviljon, primjer loših gradskih odluka o odnošenju prema javnom prostoru, kao što je bila i dosadašnja stihijska i često besmislena izgradnja biciklističke infrastrukture. Zagreb bi mogao biti biciklistički grad, no ulaganje u biciklistički promet i destimulacija korištenja automobila i dalje su gotovo pa nepostojeći. Zato Sindikat biciklista u subotu, 26. svibnja, organizira prosvjednu kritičnu masu, odnosno biciklističku vožnju kojom se želi poslati poruka gradskim vlastima o nužnosti podizanja biciklističke infrastrukture na višu razinu. “Okupit ćemo se ispred Mimare, zaustavit ćemo promet i slobodno se provesti Zagrebom, kratko okružiti Meštrovićev paviljon i na posljetku završiti u Vintage Industrial Baru u Savskoj, sa zanimljivim glazbenim programom. Na sat vremena osjetit ćemo zagrebački promet bez automobila, po mjeri čovjeka, opušteniji, s manje zagađenja, buke, novaca i nervoze!”, objasnila je Tena Šarić. Na Pedalafestu sudjelovat će stručnjaci, udruge i inicijative iz Beča, Ljubljane, Budimpešte, Bratislave, Beograda, Kopra, Skopja, Banja Luke i Varaždina te će predstaviti kulturu urbanog bicikliranja u svojim  gradovima.

Program Pedalafesta bit će uskoro dostupan na web stranici www.pedalafest.org, a informacije možete pratiti na i na Facebooku i Instagramu. Ulaz na sve sadržaje je besplatan.


0
0
0
s2sdefault

Pratite nas; Facebook