Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

AKCIJA VIDLJIVOST U PROMETU: Savjeti prometne policije biciklistima

Akcija Vidljivi u prometu
Kategorija: Vožnja nogostupom

Svaki je život dragocjen i vrijedan zato Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima niz mjera kojima bi se stradavanje u prometu svelo na što manju razinu.

Dragi biciklisti i ostali sudionici u prometu!

S dolaskom toplijih dana u prometu se povećava broj motociklista, mopedista, ali i biciklista koji predstavljaju izuzetno ranjivu skupinu sudionika u prometu. Iako ne moraju imati položen vozački ispit, biciklisti su, kao i pješaci, ravnopravni sudionici u prometu. Veseli nas povećan broj biciklista i ostalih sudionika na našim cestama koji vole „vjetar u kosi“ s obzirom da se radi o zdravom načinu kretanja, ali se često, pored uživanja, zanemaruje sigurnosna komponenta sudjelovanja u prometu. Upravo iz tog razloga vrlo je važno podsjećati da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna te da biciklisti, kao i drugi sudionici u prometu, trebaju poštivati i pridržavati se prometnih pravila i zakonskih propisa, a bicikl treba uvijek biti tehnički ispravan i opremljen. U protivnom ugrožavaju vlastiti život, ali i život ostalih sudionika u prometu. Ne možemo izbjeći istaknuti statistiku koja govori da se u prvih pet mjeseci ove godine u Republici Hrvatskoj dogodilo 370 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 5 biciklista. Od 300 ozlijeđenih biciklista, 78 je teže ozlijeđeno, a njih 222 lakše. Svaki je život dragocjen i vrijedan zato Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima niz mjera kojima bi se stradavanje u prometu svelo na što manju razinu. To je jedan od naših prioriteta. Jedna od takvih mjera je i naša najpoznatija akcija koje provodimo, “Poštujte naše znakove“, a koja je pokazala punu opravdanost. Kroz navedenu akciju uvjerili smo se da prometni odgoj i obrazovanje u poznavanju prometnih propisa imaju veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture. To je razlog zašto smo i ovu našu aktivnost usmjerili usvajanju pozitivnog ponašanja kod biciklista, s naglaskom na njihovu veću vidljivost.

„VIDLJIVI U PROMETU“

Za bicikliste smo pripremili informativni letak koji danas, uz reflektirajući trakicu, dobivate na poklon od Ministarstva unutarnjih poslova RH kao zalog za sigurnost. Zalog jer ćete,pridržavajući se propisa i pravila koja su navedena uz praktično korištenje reflektirajuće trakice VIDLJIVI U PROMETU na nogavicama, doprinijeti vlastitoj vidljivosti i sigurnosti u prometu. Nošenje reflektirajuće trakice bicikliste čini vidljivima u prometu, posebice u noćnim satima, i u vremenima lošije vidljivosti zbog uvjeta na cesti. Također predstavlja i zakonsku obvezu. Zapamtite, bicikl na cesti nije predmet za igru i biciklom na cesti ne smije upravljati osoba koja nije navršila 14 godina. Samo se djeca s navršenih 9 godina kojima je izdana potvrda za upravljanje biciklom smiju rekreirati na cesti, a druga djeca te dobi samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Međutim, svjesni smo činjenice da prometnu kulturu ne možemo mijenjati sami. Kako bi postigli zadovoljavajuće rezultate potrebna je zajednička suradnju sa svim nadležnim institucijama, prije svega jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Sanacijom opasnih mjesta, rekonstrukcijom raskrižja, izgradnjom odgovarajuće prometne signalizacije te provođenjem mnogih edukativnih preventivnih mjera uvelike utječemo na povećanje sigurnosti vozila, pješaka i naravno biciklista.

Iako ovdje prvenstveno bicikliste pozivamo na oprez, istovremeno koristim priliku, u ime Ministarstva unutarnjih poslova i svoje osobno ime, pozvati sve vozače motornih ljubimaca da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola, da smanje brzinu i poštuju prometna ograničenja. Posebno apeliram na roditelje naših najmlađih biciklista! Vlastitim primjerom ukažite ostalim sudionicima na odgovorno i pravilno ponašanje! Bez obzira na vašu sposobnost, vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna! Sigurnu i ugodnu vožnju biciklom, ali i ostalim prijevoznim sredstvima, želi vam Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Vaš ministar

dr.sc. Davor Božinović.

 


0
0
0
s2sdefault