Jan 23, 2019 Last Updated 11:25 AM, Jan 23, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

VIDEO: Prekoračenje dopuštene brzine - kazna do 7.000 kuna

Prije dvanaest godina hrvatski su prometni policajci dobili prvih 10 vozila koja su zastrašila brze vozače. Riječ je o tada prvim hrvatskim presretačima, tada i danas jedinim vozilima koji smiju voziti brzinama iznad ograničenja brzine. Danas je taj vozni park povećan novim vozilima i dobio je elitnije proširenje.

"U Hrvatskoj danas postoj pedesetak vozila koja nadziru promet, poglavito brzinu kretanja automobila po hrvatskim cestama. Tu je i posebna jedinica popularno zvane Cobre koje također pomažu u sankcioniranju prekršitelja prekoračenja brzine" kaže Ivica Ciprić, voditelj prometne ophodnje I. Postaje prometne policije PU Zagrebačke.

Razlika između, nazovimo ih tako – "običnih" presretača i mobilne jedinice Cobre jest ta da su u svome radu prometni presretači više usmjeravaju na prekršitelje dopuštene brzine i prometnih pravila, dok su Cobre na hrvatskim cestama kako bi se bavile prevencijom i otkrivanjem, te smiječavanjem svih oblika kriminalnih radnji.

"Naš radni dan započinje dolaskom u službu i zaduženjem službene opreme, zaprimanjem vozila i odlazak na dionice autocesta na kojima smo taj dan raspoređeni. Posao je zahtjevan i psihički i fizički jer je potrebno voziti osam sati u kontinuitetu. Tu ne smije biti nikakvih grešaka.", pojašnjava Ciprić.

Rotacijska svijetla i oznaka za zadnjem vetrobranskom staklu "slijedi me", "stop", "policija", ono su što vozači ne priželjkuju, jer samo zaustavljanje znači da je vozač učinio prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, što pak znači da će vozač tada ostati bez minimalno 500 do 7000 kuna, koliko iznose kazne za takav tip prometnih prekršaja.

Premda su muškarvi češći prekršitelji prekoračenja maksimalne dopuštene brzine, bilo je i slučajeva kad su maksimalne kazne "zaradile" i žene. Koji su najčešći izgovori vozača koji pretjeraju u brzini?

"Jednom smo zaustavili jednu mladu damu koja je vozila brzinom od 265 km na sat! A najčešći izgovor vozača je – da žure punici i naravno, da on nije vozio tom brzinom. No, predočenjem vizeo zapisa na kojem je razvidno kojom se brzinom vozilo kretalo, najčešće se prekidaju izgovori, odgovara Ciprić.

Zaustavljanje vozila i vozača u prekršaju često je težio dio posla, nego nadzor prometa. Ima situacija kad se primjećeno vozilo u prekršaju prati i po nekoliko desetaka kilometara, dok se ne stigne do prvog sigurnog ugibališta ili pak izlaza s autoceste.

"Samu operaciju nastojimo obaviti što sigurnije, nastojeći da pri tome ne ugrozimo nikoga u prometu. Većina prekršitelja je, ipak, disciplinirana i poštuju postupak zaustavljanja" kaže Ciprić.

Gotovo da nema vozača koji se barem jednom u sebi ili na glas nije izderao na vozača u voziku ispred, jer je potonji vozio presporo. Iako je to rijetko i takvi vozači mogu zaraditi kaznu, ukoliko presporo voze preticajnim trakom. I njih zaustavljaju presretači kako takav način vožnje ne bi ometao promet.

Od dolaska presretača na hrvatske prometnice svijest o brzini kretanja naglo je promijenjenja. I dok neki uporno uče registarske oznake presretača napamet i usporavaju samo ako im se učini da je riječ o policijskim vozilima, većina vozača je shvatila kako je bolje na put krenuti deset minuta ranije, nego zbog žurbe ugrosziti sebe i ostale.

 


0
0
0
s2sdefault