Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

MALA ŠKOLA PROMETNE KULTURE: Hitni koridor

Kategorija: Prometna kultura

Vozila s pravom prednosti su vozila koja daju posebne zvučne znakove te svijetlosne znakove plave boje. To su vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vozila vatrogasaca, civine zaštite, vozila unutarnjih poslova, policije, te vozila vojne policije.

U susretu s vozilima s pravom prednosti, vozač mora smanjiti brzinu i povećati pozornost prema vozilima i omogućiti prolazak, ukoliko je to potrebno. Ako treba, mora i zaustaviti vozilo dok vozila s pravom prednosti ne prođu.

Na cesti s dvosmjernim prometom, koja ima samo po jednu prometnu traku za vozila koja prometuju u jednom smjeru, vozilima s prednošću prolaska porolazak se omogućuje pomicanjem vozila u desnu stranu, čime se formira tzv. "hitni koridor".

Na cesti s dvije prometne trake u jednom smjeru, vozilima s prednošću prolaska, prolazak omogućujemo tako da se vozila u lijevoj prometnoj traci pomiču u lijevo, a vozila u desnoj prometnoj traci se pomiču u desno i tako, također, formiraju tzv. "hitni koridor".

Na autocesti i cesti s više prometnih traka u jednom smjeru na sličan se način formira tzv. "hitni koridor", pomicanjem vozila s lijeve strane u lijevo, vozila s desne strane u desno, te se na taj način stvara prostor u sredini kolinika za prolazak vozila s pravom prednosti prolaska vozila


0
0
0
s2sdefault