Feb 25, 2018 Last Updated 5:23 PM, Feb 25, 2018

PROGRAMI: Najnovije

NPSCP RH: Sufinanciranje preve…

Obavijest o odabiru preventivnih projekta koji će se tijekom 2018. godine sufina...

NPSCP RH: Sanacija opasnih mje…

Obavijest o odabiru projekata sanacije opasnih mjesta koji će se tijekom 2018. g...

VARAŽDIN: Biciklisti i pješaci…

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provode, 15. veljače, preven...

PRVI PUT: Telefon u automobilu

Kategorija: Prvi put

Osmišljeni u eri uzbudljivog tehnološkog razvitka 19. stoljeća – telefon 1875 i automobil desetak godina kasnije, ova su dva izuma dugo tražila jedan drugog, ali do sretnog spoja nikada nije došlo...

Pionir suvremene telefonije Lars Magnus Ericsson prvi je ugradio telefon u svoj automobil. Njegov koncept se zasnivao na izravnom spajanju telefona sa kablovima za telegrafski stup, čime je bila onemogućena mobilnost. To će omogućiti tek bežična telefonija, koja je postojala od izuma radija, no njezina primjena u cestovnom prometu, bez obzira na zanimljive pokušaje, čekala je na svoje omasovljenje do Drugog svjetskog rata.

Vojna primjena mobilnih komunikacija omogućiti će ugradnju radio stanica u automobile i telefoniranje tijekom vožnje. Bili su to ogromni i skupi uređaji, a izvor struje, uz nužnost da cjelokupni prostor kretanja bude pokriven signalom, ograničavajući faktor razvoja. Ipak, auto telefoni su, u početku isključivo u ograničenoj profesionalnoj uporabi – za policiju i taksiste, a kasnije i kroz komercijalnu primjenu, odigrali svoju ulogu.

Revoluciju je najavio Martin Cooper, tadašnji direktor Motorole koji je 1973. godine, ostvario prvi poziv pomoću GMS uređaja, danas bi rekli – mobitela. Prvi komercijalni model izbačen je početkom osamdesetih na tržište za vrtoglavih 4.000 dolara, omogućavao je tek tridestek minuta razgovora, slušalica težila je više od kilograma, dok je za punjač i dodatnu opremu trebao pomoćnik.

Strip junak Dik Tracy i njegov komunikaciji gadget na ruci bio je uzor prvom mobitelu. Podsjeća li vas on na iWatch?


0
0
0
s2sdefault