Aug 18, 2018 Last Updated 11:03 AM, Aug 16, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Kako alkohol utječe na naše po…

Utjecaj alkohola na naše ponašanje

Pješaci - najranjiviji sudioni…

Apel svim sudionicima u prometu da dosljedno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti...

Kako alkohol utječe na našu pe…

Utjecaj alkohola na percepciju

PRVI PUT: Rasvjeta automobila

Kategorija: Prvi put

Danas kad započinjete noćnu vožnju, sve je nalik SF filmu – jedim pristiskom na gumb "start" pali se elektronski kokpit automobila, desetine rasvjetnih tjela po automobilu i, jednostavno – "isključite mrak". Ali nije uvjek bilo tako...

Nakon acetitela prvi serijski proizvedeni automobili, uključujući i legendarni Ford T, upotrebljavali su karbidne svjetiljke, opasne naprave koje više služile za obilježavanje automobila nego osvjetljavanje ceste. Za stražnja, poziciona svjetla upotrebljavale su se uljne lampe.

 

Američki Cadilac 1912. uvodi prvi moderni sustav električnih prednjih svjetala i uvodi koncept dugih i kratkih prednjih svjetala, a tri godine kasnije uvode se i stražnji auto farovi, te stražnja svjetla koja signaliziraju kočenje.

 

Dinamo, odnosno generator postaje standard u vozilima tijekom dvadesetih prošlog stoljeća.

 

1936. godine predstavljen je suvremeni auto reflektor i elektrificirani pokazivači smjera, nakon drugog svjetskog rata inegracija svjetala u automobile postaje standardna oprema. Čitava priča oko osvjetljenja zaokružena je Ženevskom konvencijom o sigurnosti na cestama, 1949. kad je na globalnoj razini odlučeno da se crvena boja rabi za stražnji dio automobila, naranačasta za pokazivače smjera, a bijela ili žuta za prednja svjetla. Drugi velikih planetarni dogovor o snazi i dometu svjetala je UN-ova konvencija o auto svjetlima iz 1968.

 

Šezdesete će donjiti razvoj halogene žarulje, a osamdesete i optiku, no razvoj tehnologije automobiliskih svjetala intenziviran je devedesetih, uvođenjem led rasvjete u auttomobile i razvojem Xenon svjetala.


0
0
0
s2sdefault