Oct 15, 2018 Last Updated 6:07 PM, Oct 15, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Konferencija Mi i naši gadgeti…

Utorak, 16. listopada 2018. u 10:00 – 13:00 * Hotel International Zagreb  ...

STATISTIKA Povećanje broja mot…

Povećan je broj prometnih nesreća i smrtno stradalih motociklista i mopedista za...

Od 807 prometnih prekršaja, 50…

Rezultati pojačanog nadzora uporabe mobitela i drugih uređaja i sigurnosnog poja...

PRVI PUT: Presretači na cesti

Kategorija: Prvi put
Ideja da oni koji kontroliraju promet moraju biti bolje opremljeni od onih koji krše cestoredsrtvene propise javila se istodobno s razvojem mreže autocesta kojima su, odmah nakon Prvog svjetskog rata, jurila sve brža vozila. Zato su sportski automobili i motocikli najboljih performansi, poglavito ubrzanja i maksimalne brzine s reli pista svoje mjesto našli i u voznom parku policija širom svijeta.

U pionirsko doba presretača na cestama bilo je značajno samo sustići prekršitelja, no razvoj radijske komunikacije, osobito njezina mobilnost, bio je, uz razvitak samih vozila, ključi čimbenik njihova uvođenja u sustave prometne sigurnosti.

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u uvode se highway patrole, posebni odjeli prometne policije čija je zadaća nadzor brzih međugradskih prometnica. Pedesetih i šezdesetih, istodobno s gradnjom autucesta, presretači postaju dio svakondevice i na europskih cestama.

Automobilska industrija prepoznala je svoju tržišnu nišu, pa se može zaključiti kako nacionalne policije za nadzor brzine na svojim prometnicama, ipak, biraju domaće proizvođače.

Tako Talijani voze Lamborghini, na njemačkim autoputevima oduvijek su vrebali Porschei, dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu, ipak, preferirali Jaguara, a posljednjih godina, od kad je on posatao i britanska kompanija, BMW.

"Car" među presretačima, sa svojim pogonom od 1.000 konjskih snaga i brzinom od 407 kilometara na sat, je Bugatti Veyron koji patrolira prometnicama superbogatog Dubajia.

Presretači su jedna od rijetkih tema cestovne sigurnosti koja ima poseban status u industriji zabave, još od pedesetih kad se u Americi emitirala kultna serija Higway Patrol, pa do njemačke tv serije Alarm za Cobru 11.

Najpoznatiji filmski presretač je onaj kojeg je u kultom Mad Max-u 1979. vozio Mel Gibson.


0
0
0
s2sdefault