Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

PRVI PUT: Zakon crvene zastave

Kategorija: Prvi put

Razvoj prometne signalizacije, sustava cetrovnih propisa i prometnih pravila i znakova, osobito njena unifikacija, kako bi se svi sudionici u prometu međusobno razumjeli, nije bio jednostavan. Uvijek su se prvo pojavili problemi koje je onda regulativa nastojala rješiti.

Još u predautomobilsko doba, nakon sukoba parnih vozila i kočijaša, tada najrazvijenija industrijska zemlja sila svijeta i zemlja s najrazvijenijim željezničkim prometom – Velika Britanija, donosi 1836. "Locomotive Act", zakon kojemu samo ime govori da neće biti osobito uspješan, ponajprije zato jer je preslikavao rješenja iz zeljezničkog na cestovni promet. Taj je zakon nadograđen 1865.

Zakonom crvene zastave, koji je obvezivao svakog vozača da na 100 metara ispred vozila ima jahača ili pješaka koji će mahati crvenom zastavom i upozoravati prolaznike na dolazeću opasnost. Bilo je dovoljno da kočijaš digne ruku i vozilo se moralo zaustaviti.

Premda je riječ o prvom prometnom propisu o ograničavanju brzine na cestama, zanimljivo je napomenuti Zakon je predviđao da u slučaju bilo kakve nesreće odgovornost snosi vozač parnog vozila.

Taj je zakon imao je za posljedicu zaostajanje Engleske za drugim razvijenim industrijskim državama u razvitku vozila i cestovnog prometa.

Iz toga vremena baštinimo i pravila o strani kretanja vozila po cesti. Ono je utemeljeno je na starim običajima koje su vozači naslijedili od kočijaša. Engleski su kočijaši vozili kolima uz lijevi rub ceste, pa su i prvi propisi ozakonili taj običaj, proširen i po engleskim kolonijama. Svi ostali europski narodi slijedili su francuske običaje i zakone te se pri vožnji držali desne strane ceste.

Prvi cestovni prometni semafor izumio inženjer za željezničku signalizaciju, John Peake Knight. Taj je uređaj bio nalik na željeznički semafor onog vremena s ručkom i crvenim i zelenim svjetlom za noćnu signalizaciju. Semafor je bio postavljen u Londonu 1868. godine.


0
0
0
s2sdefault