Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

Prvi hrvatski cestoredarstveni propis - "konji uvijek imaju prednost"

Kategorija: Prvi put

U vrijeme kad je u Hrvatskoj bilo samo jedno vozilo, Benz grofa Bombellesa, na snagu stupa „Sbornik zakonah i naredabah valjanih za kraljevine Hrvatsku i Slavoniju za godinu 1900“, naredba broj 58.651 od 8. listopada 1900. o propisima glede vožnje automobil-kolima i motor-koturima na javnim cestama i putovima“. - prvi cestoredarstveni propis u Hrvatskoj.

Iz njega izdvajamodvije zanimljive odredbe - „Brzina vožnje u mjestima ne smije biti veća od one konja u dobrom kasu ili pak "Konji uvijek imaju prednost“ - donešene, vjerojatno po uzoru na Britance.

Po slovu istog Zakona, kad je Ferdinand Budicki ponosno dovezao svoje prvo vozilo u Zagreb 1901. godine, ubrzo je prijavljen zbog kršenja spomenute naredbe o brzini vožnje u naseljenom mjestu!

Početkom 20. stoljeća utvrđuju se prvi međunarodni propisi koji bi ujednačivali prilike na svim cestama. Prva međunarodna Konvencija o cestovnom i automobilskom prometu donesena je u Parizu 1909. , slijedile su je kasnije konvencije u Ženevi 1949., kada je donesen Protokol o signalizaciji na cestama, te potom njegove dopune iz 1968. godine koje je donijela Međunarodna konferencija Organizacije ujedinjenih naroda o prometu na cestama.

Suvremeni sustav prometnih znakova utemeljen je na simbolima, bez uporabi riječi. U konvenciji određene su preporuke da sve države propisuju jednake prometne znakove, te da na prometnim znakovima ne bude riječima ispisanih naredaba ili obavijesti jer ih stranci i nepismeni ljudi ne razumiju.

U Beču je tada usvojen sporazum kojim su ujednačeni nominirali prometni znakovi na međunarodnoj razini, a temelj su rješenja iz europskog sustava prometne signalizacije. Ta konvencija je osnova i za prometne znakove koje rabimo u Hrvatskoj.


0
0
0
s2sdefault