Aug 15, 2018 Last Updated 11:03 AM, Aug 16, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Pješaci - najranjiviji sudioni…

Apel svim sudionicima u prometu da dosljedno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti...

Kako alkohol utječe na našu pe…

Utjecaj alkohola na percepciju

REKONSTRUKCIJA: Među pješake s…

Pogledajte rekonstrukciju stravične prometne nesreće!

PRVI PUT: Pješački prijelaz - zebra

Kategorija: Prvi put

Znate li koji je najpoznatiji i najfotogafiraniji pješački prijelaz u svijetu?

piše: Vidmir RAIČ

Osmišljen još u antici – u Pompejima pronađene su prve okamine - pješački prijelaz, dio kolničke površine namijenjen za prelaz pješaka preko kolnika - svoje ime baštini iz životinjskog svijeta. Ovisno o tehničkoj izvedbi i zemlje u kojoj se rabi, najrasprostranjenija je zebra. U manjoj mjeri pješacima siguran prijelaz jamče i pegaz, konj, tukan, pa i kljunaš.

Pješaci su najugroženija skupina sudionika u prometu. Odkad je londončanka Bridget Driscoll, prva zabilježena pješačka žrtva u prometu, 1896. nastradala pod kotačima automobila, traju nastojanja da se uvedu pravila i odrede standardi za siguran prijelaz pješaka preko kolnika.

Prvi pokušaji svjetlosne signalizacije s plinskom rasvjetom ili pak razna lamatala umjetnim rukama nisu se pokazali odviše uporabnim.

Jedno od mogućih rješenja su ponudili Nijemci koji su 1924. godine na berlinskom Potsdamer placu postavili policajca u kućicu sa semaforima na stup u sredini križanja, a pješacima su iscrtali linije za dijagonalna kretanja po trgu.

Prvo sustavno rješenje koje se do današnjih dana raširilo širom planeta došlo je iz londonskog Instituta za promet 1948. godine. Nakon što mu je prikazan crno bijeli dizajn sigurnog pješačkog prijelaza, tadašnji britanski premijer James Callaghan je izjavio da će zebra spasiti mnoge živote.

I doista, usavršavanjem tehnologija prometne sigurnosti razvijeni su mnogi sustavi horizontalne signalizacije za pješake, a posljednjih je desetljeća, uvođenjem taktilnih površina i zvučnih pješačkih prijelaza napravljen veliki iskorak za sigurnije kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

I na kraju – znate li koji je najpoznatiji i najfotogafiraniji pješački prijelaz u svijetu? Naravno, britanski - čuveni Abbey Road kojeg su svojim prelaskom proslavili Beatlesi.


0
0
0
s2sdefault