Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

PRVI PUT: Pješački prijelaz - zebra

Kategorija: Prvi put

Znate li koji je najpoznatiji i najfotogafiraniji pješački prijelaz u svijetu?

piše: Vidmir RAIČ

Osmišljen još u antici – u Pompejima pronađene su prve okamine - pješački prijelaz, dio kolničke površine namijenjen za prelaz pješaka preko kolnika - svoje ime baštini iz životinjskog svijeta. Ovisno o tehničkoj izvedbi i zemlje u kojoj se rabi, najrasprostranjenija je zebra. U manjoj mjeri pješacima siguran prijelaz jamče i pegaz, konj, tukan, pa i kljunaš.

Pješaci su najugroženija skupina sudionika u prometu. Odkad je londončanka Bridget Driscoll, prva zabilježena pješačka žrtva u prometu, 1896. nastradala pod kotačima automobila, traju nastojanja da se uvedu pravila i odrede standardi za siguran prijelaz pješaka preko kolnika.

Prvi pokušaji svjetlosne signalizacije s plinskom rasvjetom ili pak razna lamatala umjetnim rukama nisu se pokazali odviše uporabnim.

Jedno od mogućih rješenja su ponudili Nijemci koji su 1924. godine na berlinskom Potsdamer placu postavili policajca u kućicu sa semaforima na stup u sredini križanja, a pješacima su iscrtali linije za dijagonalna kretanja po trgu.

Prvo sustavno rješenje koje se do današnjih dana raširilo širom planeta došlo je iz londonskog Instituta za promet 1948. godine. Nakon što mu je prikazan crno bijeli dizajn sigurnog pješačkog prijelaza, tadašnji britanski premijer James Callaghan je izjavio da će zebra spasiti mnoge živote.

I doista, usavršavanjem tehnologija prometne sigurnosti razvijeni su mnogi sustavi horizontalne signalizacije za pješake, a posljednjih je desetljeća, uvođenjem taktilnih površina i zvučnih pješačkih prijelaza napravljen veliki iskorak za sigurnije kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

I na kraju – znate li koji je najpoznatiji i najfotogafiraniji pješački prijelaz u svijetu? Naravno, britanski - čuveni Abbey Road kojeg su svojim prelaskom proslavili Beatlesi.


0
0
0
s2sdefault