Nov 17, 2018 Last Updated 12:53 PM, Nov 16, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Dani tehničke ispravnosti vozi…

Hrvatski autoklub  i Centar za vozila Hrvatske pod pokroviteljstvom Naciona...

Kako će izgledati tehnički pre…

Razvoj tehničkog pregleda prati razvoj automobilske tehnologije ...

Pojačani nadzor vozača u stude…

U razdoblju od 09. do 11. studenog 2018. godine, povodom narodnog običaja kršten...

Siguran promet - dobra komunikacija sudionika

Kategorija: Tehnika vožnje

Da bi se promet na cestama odvijao što sigurnije, bezopasnije, učinkovitije, jasnije, jednostavnije - razvijen je cijeli sustav komunikacije između onih koji upravljaju prometom i sudionika prometa

piše: Nenad Zuber

Vjerojatno neću reći ništa novo, ništa revolucionarno, ništa što vozači svakodnevno ne primjećuju u svojim gradovima prometujući cestama. Vozač ispred skreće udesno. Ne uključuje desne pokazivače smjera! Vozač ispred započinje pretjecanje sporijeg vozila. Ne uključuje lijeve  pokazivače smjera! Vozač ispred isključuje se iz kružnoga toka. Ne uključuje desne pokazivače smjera! Vozač ispred mijenja prometnu traku. Ne uključuje pokazivače smjera! … Vrlo veliki broj vozača kao da ne želi komunicirati s drugim vozačima.

Što je to komunikacija?

Izraz komunikacija dolazi od latinskog:  „communicare“  što znači: „učiniti zajedničkim“, „učiniti općim“. Komunikacija se može definirati kao izmjena poruka između dvije ili više osoba (Zvonarević, 1978.), kao proces odašiljanja, prenošenja i primanja poruka, signala i informacija (Petz, 1992.), kao aktivnost stvaranja zajedničkog (Novosel, 1991.) ili  kao dinamički i složeni proces u kojima ljudi primaju i šalju verbalne i neverbalne poruke da bi razumjeli druge i da bi drugi razumjeli njih (Havelka, 1998.).

Bit komunikacije je jednosmjerna i dvosmjerna izmjena poruka među sudionicima komunikacije. Poruke koje se razmjenjuju (s obzirom na komunikacijske kanale) mogu biti verbalne (izgovorene i pisane riječi) i neverbalne (boja glasa, jačina glasa, izrazi lica, geste – ruke lice, tijelo, ponašanje u vremenu, držanje i kretanje, udaljenost između sugovornika, estetska obilježja poruka, držanje, oblačenje, itd.).

Jednosmjerna komunikacija ili jednosmjerna poruka je u pravilu bez kontakta s primateljem poruke (objavljena knjiga ili sadržaj na webu, televizijska ili radijska emisija …). Dvosmjerna komunikacija podrazumijeva razgovor udvoje, komunikaciju u grupi, nastavu u razredu … i slično, a pri tome sudionici komunikacije obostrano šalju i primaju verbalne i neverbalne poruke.

Komunikacija u prometu

Poznato je kako je promet kao djelatnost, osobito izložena rizicima, jer se odvija u vrlo složenoj dinamičnoj sinergiji čovjeka, vozila i okružja u kojemu se realizira. Da bi se promet na cestama odvijao što sigurnije, bezopasnije, učinkovitije, jasnije, jednostavnije - razvijen je cijeli sustav komunikacije između onih koji upravljaju prometom i sudionika prometa (zakoni, pravilnici, prometni znakovi, signalizacija, semafori …).

Poruka koju šalje vozač drugome vozaču ili sudioniku prometa je također komunikacija! Ukoliko bi izostala ta komunikacija, sporazumijevanje između sudionika prometa, promet bi bio daleko nesigurniji i opasniji za sve. Upravo veliki broj prometnih nesreća, ugrožavanja ili ometanja u prometu na cestama nastaje zbog izostanka komunikacije, zbog pogrešne komunikacije među sudionicima ili pak zbog pogrešno shvaćene poruke koju je poslao jedan od sudionika prometa!


0
0
0
s2sdefault