Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

Gledaju mobitel, zaslon u vozilu, suvozača, prolaznike, podešavaju klimu i radio

Kategorija: Tehnika vožnje

Tijekom jednosatne vožnje brzinom od 50 km/h prosječan vozač ne gledajući cestu prijeđe 3,3 kilometra, pokazalo je istraživanje

piše: Sandra Mikulčić Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U sat vremena gradske vožnje vozači 3,3 kilometra prevale bez da gledaju cestu. Odnosno, tijekom jednosatne vožnje brzinom od 50 km/h prosječan vozač ne gledajući cestu prijeđe dužinu od gotovo 32 nogometna igrališta. Rezultati su to Peugeotova istraživanja tijekom kojeg je francuski proizvođač automobila koristio tehnologiju praćenja očiju kako bi analizirao u kojem smjeru vozači gledaju dok voze Istraživanje je provedeno praćenjem više vozača koji su vozili 25 jednakih gradskih ruta dugih po deset kilometara. Pokazalo se da sedam posto vremena oni ne gledaju cestu ispred sebe. Istraživanje je provedeno praćenjem više vozača koji su vozili 25 jednakih gradskih ruta dugih po deset kilometara. Tijekom vožnje vozači su nosili posebne naočale koje omogućavaju praćenje njihova pogleda. Tobii Pro 2 naočale imaju šest malih kamera koje svakih 0,05 sekundi bilježe položaj mrežnice. Gledanje u mobitel, u multimedijski zaslon u vozilu, u osobu u drugom vozilu ili na nogostupu, traženje nečega po automobilu - sve su to situacije tijekom kojih su nam oči uprte u nekoga ili nešto drugo, a ne u cestu ispred automobila kojim upravljamo. Naravno, gledamo i u retrovizore i instrumente automobila, a u nešto su boljoj situaciji vozači koji bitne informacije vide primjerice na head up zaslonu automobila ili im je instrumentna ploča dobro pozicionirana, pa manje skreću pogled s ceste, kao i oni koji funkcijama radija mogu upravljati na kolu upravljača.

Uz prebrzu vožnju i neprilagođenost brzine uvjetima na cesti, među čestim je uzrocima prometnih nezgoda upravo vozačeva neusredotočenost na vožnju.

.....

izvor: Večernji list


0
0
0
s2sdefault