Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

Ugodna vožnja je i sigurna vožnja

Kategorija: Tehnika vožnje

piše: Nenad ZUBER

Ugodna vožnja funkcija je više varijabli: samog vozila, udobnih sjedala, mikroklime u vozilu, lijepog vremena za vožnju, dobrog raspoloženja i društva, umora, nenametljive glazbe … i niza drugih, no, jedna od njih je nedvojbeno sigurnost. Ako za vožnje imamo osjećaj sigurnosti, zasigurno će naše putovanje biti ugodnije.

Mnogi vozači sjedaju u svoje automobile, okrenu ključ i započnu vožnju bez da se pripreme za polazak, odnosno da prvo izvrše osnovne provjere koje su potrebne za sigurno putovanje. To se još donekle može razumjeti ukoliko vozilom upravlja uvijek samo jedna osoba. No, ako se u obitelji ili firmi, svaki dan ili nekoliko puta u danu mijenja vozač, a izostane priprema za vožnju – tada uključivanje u promet, bez nužne  pripreme može biti i vrlo opasno! Upravo u ovom, sve više konfuznom, preopterećenom i prezaposlenom svijetu, sve se češće izostavlja priprema za vožnju. 

Podešavanju sjedišta vozača proizvođači vozila su već doskočiti - tehničkim rješenjima na vozilima, nažalost za sada samo skupljim modelima.

Položaj vozača u vozilu bitan je za udobno sjedenje, ali i iz razloga bolje preglednosti iz vozila, učinkovitijeg gledanja i uočavanja mogućih opasnosti s ceste ali i iz okružja kojim se vozi. Preglednost iz vozila prije svega je u funkciji stvaranja dobrih procjena koje se odnose na primarne opasnosti iz okružja. Vozač iz okružja prima slike nekim (u pravilu slučajnim) redoslijedom. Od tih slika vozač mora izdvojiti za njega (za vožnju) bitne, iz njih uočiti opasnost i temeljem toga mora reagirati učinkovito. Slabo uočavanje opasnosti može biti razlogom mnogih prometnih nesreća. Na sposobnost za promet učinkovitog uočavanja utječu različiti distraktori, ali i iskustvo i očekivanje. Skretanje pozornosti na bitno za vožnju i prepoznavanje moguće opasnosti - garancija je sigurnosti.


0
0
0
s2sdefault