Dec 15, 2018 Last Updated 10:04 AM, Dec 14, 2018

PROGRAMI: Najnovije

CRTICA SA CESTE: Pijan za upra…

Čak sedam tisuća kuna stajat će, prema sadašnjem stanju stvari, 40-godišnjaka iz...

Među prometnim prekršajima pre…

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača ...

Sindikat biciklista poziva gra…

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o...

10 zlatnih pravila sigurne vožnje kroz tunel

Kategorija: Tehnika vožnje

Prije ulaska u tunel i izlaska iz tunela, prilagodite brzinu vožnje.

Imajte na umu da se Vaše oči moraju prilagoditi promjeni razine svjetlosti (u tunelu je uvijek tamnije nego na otvorenoj cesti). Također, imajte na umu da su vremenski uvjeti možda bitno drugačiji na izlasku iz tunela nego na njegovom ulazu.

Poštujte ograničenje brzine od 80 km/h – ne zaboravite da vožnja tunelom ima drugačije zakonitosti od vožnje na otvorenoj cesti!

Držite dovoljan razmak između vozila – u tunelu «Učka» držite razmak tako da dva plava svjetla (katadiopteri s LED diodom) budu uvijek vidljiva između Vašeg vozila i vozila koje se nalazi ispred Vas

Pretjecanje je strogo zabranjeno!

Za vrijeme vožnje u tunelu, skinite sunčane naočale (osim naočala s dioptrijskim, fotoosjetljivim staklima)

Imajte uvijek uključen radio – na frekvencijama HR 2. programa, možete čuti i posebna upozorenja dežurnih operatera u centru upravljanja tunelom.

Pratite i poštujte signalizaciju u tunelu – uvijek imajte na umu da Vam prometna signalizacija daje informacije o odvijanju prometa u tunelu, kao i mogućim zastojima ili nesrećama. Također, u izvanrednim situacijama, centar za upravljanje tunelom uključit će posebnu signalizaciju koja vozače upućuje kako na najsigurniji način reagirati u opasnim situacijama.

Osobama koje su osobito osjetljive na zagađenje zraka, boluju od astme ili određenih oblika alergija savjetujemo da zatvore prozore na vozilu, a sustav ventilacije u vozilu podese na unutarnju cirkulaciju zraka.

Ukoliko za vrijeme vožnje u tunelu naiđete na zastoj, odmah uključite sva 4 pokazivača smjera, kako biste druge vozače upozorili da se približavaju koloni te da trebaju usporiti.


0
0
0
s2sdefault