Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

MALA ŠKOLA PROMETNE KULTURE: Razmak između vozila

Kategorija: Tehnika vožnje

Piše: Ivan Rusan, mag. ing. prometa

Vozač je u prometu dužan vozilo držati na takvoj udaljenosti od drugih vozila da ne izazove opasnost i da ne ugrozi druge i da ne ometa ostale sudionike u prometu. Zbog toga moramo voziti n a takvoj udaljnosti od drugih vozila da na siguran način da u svakoj situaciji možemo zaustaviti svoje vozilo a da ne dođe do naleta na drugo vozilo.

Ako vozilo koje se nalazi ispred nas započne intenzivno i naglo kočiti naš razmak mora biti takav da u svakom trenutku možemo zaustaviti svoje vozilo a da ne dođe do naleta na vozilo ispred.

O čemu ovisi razmak? Prije svega razmak ovisi o brzini vožnje, zatim o uvjetima i stanju kolnika, te o stanju kočnica, te o načinu vožnje i koncentraciji vozača.

Kako odrediti razmak između vozila? Razmak može biti definiran i prometnim znakom, prometnim znakom izričite naredbe. Bitno je da poštujemo odredbu znaka, te da postupamo u skladu s time.

Za određivanje razmaka možemo koristiti i metodu dvije sekunde – vozeći se ispred vozila koje je ispred nas gledam kad to vozilo prođe pored nekog smjerokaznog stupića, pored prometnog znaka mi započinjemo brojati: "dvadeset i jedan, dvadeset i dva" i ako u tom vremenu mi ne dođemo do istog tog stupića, razmak je dobar. Ako dođemo ranije, tada je razmak premali.

Nadalje možemo koristiti metodu pola brzine. Naime, ako vozimo brzinom od 50 kilometara na sat, tada je razmak između vozila minimalno 25 metara. Ako vozimo brzinom od minimalno 60 kilometara na sat, tada bi razmak trebao iznositi 30 metara. Najčešće ćemo koristiti tzv. iskustvenu metodu.

 

 

 

 


0
0
0
s2sdefault