Oct 15, 2018 Last Updated 6:07 PM, Oct 15, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Konferencija Mi i naši gadgeti…

Utorak, 16. listopada 2018. u 10:00 – 13:00 * Hotel International Zagreb  ...

STATISTIKA Povećanje broja mot…

Povećan je broj prometnih nesreća i smrtno stradalih motociklista i mopedista za...

Od 807 prometnih prekršaja, 50…

Rezultati pojačanog nadzora uporabe mobitela i drugih uređaja i sigurnosnog poja...

MALA ŠKOLA PROMETNE KULTURE: Razmak između vozila

Kategorija: Tehnika vožnje

Piše: Ivan Rusan, mag. ing. prometa

Vozač je u prometu dužan vozilo držati na takvoj udaljenosti od drugih vozila da ne izazove opasnost i da ne ugrozi druge i da ne ometa ostale sudionike u prometu. Zbog toga moramo voziti n a takvoj udaljnosti od drugih vozila da na siguran način da u svakoj situaciji možemo zaustaviti svoje vozilo a da ne dođe do naleta na drugo vozilo.

Ako vozilo koje se nalazi ispred nas započne intenzivno i naglo kočiti naš razmak mora biti takav da u svakom trenutku možemo zaustaviti svoje vozilo a da ne dođe do naleta na vozilo ispred.

O čemu ovisi razmak? Prije svega razmak ovisi o brzini vožnje, zatim o uvjetima i stanju kolnika, te o stanju kočnica, te o načinu vožnje i koncentraciji vozača.

Kako odrediti razmak između vozila? Razmak može biti definiran i prometnim znakom, prometnim znakom izričite naredbe. Bitno je da poštujemo odredbu znaka, te da postupamo u skladu s time.

Za određivanje razmaka možemo koristiti i metodu dvije sekunde – vozeći se ispred vozila koje je ispred nas gledam kad to vozilo prođe pored nekog smjerokaznog stupića, pored prometnog znaka mi započinjemo brojati: "dvadeset i jedan, dvadeset i dva" i ako u tom vremenu mi ne dođemo do istog tog stupića, razmak je dobar. Ako dođemo ranije, tada je razmak premali.

Nadalje možemo koristiti metodu pola brzine. Naime, ako vozimo brzinom od 50 kilometara na sat, tada je razmak između vozila minimalno 25 metara. Ako vozimo brzinom od minimalno 60 kilometara na sat, tada bi razmak trebao iznositi 30 metara. Najčešće ćemo koristiti tzv. iskustvenu metodu.

 

 

 

 


0
0
0
s2sdefault