Jan 23, 2019 Last Updated 11:25 AM, Jan 23, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

TEHNOLOGIJA: ABS-sustav protiv blokiranja kotača i ESC-sustav protiv zanošenja

Kategorija: Testovi

Doznajte Kako su ABS i ESP smanjili broj nesreća u prometu za čak 80 posto!

Uz kvalitetne gume, na sigurnost u posljednje vrijeme uvelike utječu i sve brojniji elektronski sigurnosni sustavi – od sustava protiv blokiranja kotača prilikom kočenja (ABS), preko uređaja za pomoć pri kočenju u nuždi (EBA ili BA/BAS) do sustava protiv zanošenja (ESC ili ESP). Posljednji se smatra najvažnijim postignućem među elektroničkim sustavima povećanja sigurnosti u vožnji do današnjih dana, a zapravo je nadogradnja već desetljećima poznatog ABS-a, kojeg poznajemo još od šezdesetih godina i legendarnog Jensena FF. Zbog svoje uspješnosti, znatno kraćeg puta kočenja te mogućnosti upravljanja tijekom kočenja, ABS je već desetljećima dio standardne opreme brojnih automobila, pa je tako u Njemačkoj 2014. svi novonabavljeni te čak 88 posto rabljenih automobila bili opremljeni ABS-om.

Prvi ABS sustavi oponašali su način vožnje vrhunskih vozača utrka, koji su na skliskoj podlozi koristili isprekidano ritmično kočenje da bi se što prije zaustavili, a pritom zadržali mogućnost upravljanja. Današnji su, međutim, prava mala remek-djela, što i ne čudi kad znamo da, primjerice, Continental, jedan od većih dobavljača u današnjoj autoindustriji, na razvoju neprekidno radi već više od 30 godina i pritom je surađivao s više od 600 vozača iz 12 zemalja. Današnji ABS stoga ne samo da je u stanju proizvesti pet puta veću silu kočenja između gume i podloge od bilo kojeg profesionalnog trkača, nego se rad čitavog sustava jedva primjećuje, jer uopće ne izaziva donedavno karakteristično podrhtavanje na papučici kočnice!

ESC ili ESP, pak, koristi senzore ABS-a i njegovu sposobnost kočenja svakog pojedinog kotača da bi proizveo kontrarotirajući moment i na taj način spriječio opasno zanošenje automobila, odnosno vratio ga na pravu putanju. Danas ugrađuje u čak četiri od pet novih automobila – kod nas je zakonom propisani dio standardne opreme svakog novog automobila kao i u ostatku EU (isto vrijedi i za ABS) - i podjednako pomaže prilikom podpravljanja kad automobil prednjim krajem klizi izvan zavoja, kao i prilikom preupravljanja kad automobil stražnjim krajem klizi van zavoja,. odnosno pokazuje sklonost okretanju na cesti. Od kad je postao serijska oprema u modelima Mercedesa, ESC je smanjio broj prometnih nesreća u Njemačkoj za više od 80 posto- Četiri od pet nesreća nije se, dakle, uopće dogodilo!

Proizvođač iz Stuttgarta zaslužan i za još jedan na današnjim automobilima prilično čest sigurnosni uređaj – EBA, odnosno BA ili BAS. Riječ je o uređaju koji ispravlja jednu od najčešćih vozačkih pogrešaka u opasnim situacijama – slabašan pritisak na papučicu kočnice u početnoj fazi kočenja - i u riskantnim situacijama za svega nekoliko milisekundi višestruko pojačava silu kočenja ne bi li na taj način skratio zaustavni put. To je pogotovo važno pri visokim brzinama na autocestama – s početnih 200 km/h automobil s ugrađenim EBA uređajem zaustavi se čak 21 metar prije nego bez njega. Ostale članke iz serijala Vision Zero o tehnološkim inovacijama Continentala koje vožnju čine sigurnijom pročitajte OVDJE.

.....

izvor: Jutarnji list, Contitental


0
0
0
s2sdefault