Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Euro NCAP CRASH TEST: Volvo najsigurniji

Kategorija: Testovi

Proizvođači automobila pratili su sve veće zahtjeve te su novi automobili sve sigurniji. * U crash testovima ljude zamjenjuju lutke sa senzorima, teške i osjetljive poput čovjeka. * Europski program testiranja sigurnosti lani je ciljano razbio 70 novih automobila. * Volkswagen Arteon dokazao se kao najsigurniji u višoj klasi automobila.

Za Euro NCAP - Europski program testiranja sigurnosti novih automobila - protekla je godina bila najaktivnija dosad. Kako bi se utvrdilo koliko su sigurni za vozača, putnike, ali i pješake ciljano je u proteklih 12 mjeseci razbijeno gotovo 70 novih modela automobila. Najsigurnijim se među njima pokazao Volvo XC60.

Veliki švedski terenac (zadnjih godina u kineskom vlasništvu) najsigurniji je, jasno, i u svojoj kategoriji, a u zaštiti odraslih putnika pobrao je čak 98 posto mogućih bodova. Djecu štiti s 87-postotnom sigurnošću, dok su pješaci na koje bi naletio XC60 76 posto zaštićeni. Kad je riječ o ugrađenim sustavima zaštite i pomoći vozaču, Volvo XC60 zaradio je 95% bodova. U crash testovima vozača i putnike zamjenjuju lutke opremljene senzorima, teške i osjetljive poput pravog čovjeka. Uz ‘odrasle’ lutke, u testiranju ponašanja vozila u direktnom i bočnom sudaru, naletu na stup i naletu na pješaka - kao i u utvrđivanju ozljeda kakave bi u nesrećama tog tipa zadobili sudionici nezgode - sudjeluju i lutke koje ‘glume’ djecu u dobi od šest i deset godina. Uz Volvo, dobitnik godine je Volkswagen, jer su njegovi modeli pobrali lovorike u čak tri kategorije. VW Polo najsigurniji je među malim automobilima, T-Roc najbolje štiti vozača i putnike u klasi malih off-roadera, a Arteon se dokazao kao najsigurniji u višoj klasi. Zadovoljni još mogu biti u Opelu i Subaruu, jer je Opel Crossland X najsigurniji mali jednovolumen, a Subaru XV i Subaru Impreza dijele titulu najsigurnijeg obiteljskog automobila.

Većina modela testiranih protekle godine okitila se s maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost. Taj podatak dodatno dobiva na težini zna li se da je Euro NCAP postrožio kriterije za dobivanje najbolje ocjene. Stariji modeli testirani zato što su redizajnirani - općenito dobivaju manje bodova, u čemu se reflektira izostanak naprednih sigurnosnih sustava i tehnologija za pomoć vozaču. Proizvođači automobila pratili su sve veće zahtjeve te su novi automobili sve sigurniji. Dobro se to vidi na sustavu detekcije pješaka i automatskog kočenja, koji je 2016. prvi put testiran u sklopu Euro NCAP programa, a dostupan je na 82 posto automobila testiranih 2017. godine. Njih 62 posto serijski je opremljeno ovim sustavom.

.....

izvor. Večernji list, Sandra Mikulčić Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Euro NACP


0
0
0
s2sdefault