Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

NA DANAŠNJI DAN: 1. svibnja 1903. Dan kad je automobil postao smrtonosan

Kategorija: Vremeplov

Trkaći automobili i danas mogu postati prave ubojice. U borbi za što većim brzinama vozači se sudaraju, prevrću i pogibaju, a često stradaju i gledatelji duž trkališne staze. I to sve unatoč najstrožim propisima o sigurnosti!

Nekada je automobil bio sporo i neopasno vozilo. U Zagrebu su, primjerice, sve do 1910. više nesreća prouzročile kočije i tramvaji nego automobili. No, i u to davno doba automobilizma događale su se prave katastrofe: 1. svibnja 1903. iz Pariza je prema Madridu krenula kolona vozača u suludoj natjecateljskoj atmosferi. Tadašnji "bolidi" već su bili prave grdosije. Jurili su 150 kilometara na sat, prebrzo za svoje slabe gume i kočnice. Time su postali smrtonosno opasni ne samo za vozače nego i za brojne znatiželjnike uzduž dugoga puta.

Kad je jedan vozač upozorio na moguće nesreće, organizatori su mu odgovorili: Samo potjerajte auto u ljude, oni će se brzo razmaknuti!

U prvoj etapi do Bordoa nesmotrenost i žurba uzeli su svoj danak. Više je vozača poginulo, a jedan je Englez živ izgorio zbog prevrtanja. Tragedija se redala za tragedijom. Na cesti je zgaženo nekoliko ljudi. Jedan se vozač zaletio u neku kuću, raznijevši i nju i njezine stanovnike, i, dakako, sam sebe!

Sutradan su svi govorili o "luđacima u automobilima", a novine su natjecanje proglasile pravom "trkom smrti". Pod pritiskom bijesne javnosti vlada je morala zabraniti daljnje natjecanje. Tek poslije te tragične utrke u svijetu su se počele primjenjivati pravila sigurnosti. Jer, automobil je postao opasan!

......

izvor: HRT


0
0
0
s2sdefault