Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila!

Kategorija: Aktualno
Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila, od razine opremljenosti do zabrane vožnje po nogostupu
Za sigurno sudjelovanje u prometu, bicikl treba biti opremljen:
  • uređajem za upravljanje
  • ručnom kočnicom za prednji i stražnji kotač
  • zvonom
  • prednjim svjetlom bijele boje za osvjetljavanje ceste
  • stražnjim pozicijskim svjetlom crvene boje
  • stražnjim katadiopterom (mačje oči) crvene boje, katadiopterima žute i narančaste boje sa svake strane pedala i katadiopterima na kotačima.

Obveze i zabrane

Ako ste na biciklu, dužni ste se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ne smijete skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, a ako se vozite u skupini biciklista, trebate se kretati jedan iza drugoga.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.

Predviđene kazne

Imajte na umu da za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila. To znači da ne smijete upravljati pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 g/kg, kretati se po nogostupima, prelaziti biciklom preko pješačkog prijelaza i kretati se zabranjenim smjerovima.

Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.


0
0
0
s2sdefault

Pratite nas; Facebook

Najnovije