Jan 23, 2019 Last Updated 11:25 AM, Jan 23, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

RIJEKA : Autobusi s porukama za pješake i vozače

Kategorija: Info

Krajem prosinca, je na Jelačićevom trgu u Rijeci održana prezentacija oglasnih poruka, koje su u cilju kvalitetnije promidžbe i propagiranja poželjnog ponašanja sudionika u prometu te senzibiliziranja javnosti osmislili policijski službenici Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske.

Ovakav oblik preventivne aktivnosti u prometu realiziran je po prvi put, a financiran je  sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Poruke su oglašene na vanjskim stranama gradskog autobusa te izložene ciljanoj skupini, u konkretnom slučaju pješacima i vozačima te  integrirane u svakodnevni život građana.

Uz predstavnike Policijske uprave primorsko-goranske, prezentaciji oglasnih poruka nazočili su predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, KD “Autotrolej“ i  tvrtke „Urbano oglašavanje“ d.o.o. iz Rijeke.

Govoreći o razlozima za ovakav vid slanja poruka sudionicima u prometu, voditelj Skeledžić je naglasio kako je na području Policijske uprave primorsko-goranske izraženo stradavanje pješaka, koji su ujedno i jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.  Provedene analize pokazuju kako je na području ove Policijske uprave u 2016. godini smrtno stradalo osam pješaka, što je 47,1% od ukupnog broja smrtno stradalih. Sedam smrtno stradalih su osobe starije od 65 godina, dok je jedna smrtno stradala pješakinja, nažalost, dijete u dobi od devet godina. Također, zabrinjava činjenica da je nastavljen prošlogodišnji negativni trend smrtnog stradavanja pješaka, tako da je u jedanaest mjeseci ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske smrtno stradalo šest pješaka, a u istom razdoblju prošle godine smrtno su stradala četiri pješaka. Podršku ovoj inicijativi i ideji izrazila je i predstavnica KD „Autotrolej“, glasnogovornica Kristina Prijić, izrazivši nadu da će ove poruke doći do velikog broja građana, posebice pješaka i vozača kao i to da će se u narednom razdoblju poruke prikazivati na više autobusa.

 

Budući da je stradavanje pješaka, posebice onih starije životne dobi, izraženije kada su kraći dani i lošiji vremenski uvjeti, oglašavanje poruka upravo i planirano u zimskom razdoblju.

Poruka „Pogledaj dva puta“ usmjerena je k pješacima, a poruka „Gledaj u pravom smjeru“ vozačima te će u narednih mjesec dana biti oglašene na autobusu broj „2“  KD Autotrolej d.o.o., koji prometuje na relaciji  Trsat-Srdoči.

Oglašavanje poruka na gradskim autobusima realizirano je u suradnji Policijske uprave primorsko-goranske, KD Autotrolej d.o.o., RIJEKA plus d.o.o. i Urbano oglašavanje d.o.o.

Istaknute i oglašene poruke, osim što su vidljive pješacima i vozačima kojima su prvenstveno i namijenjene, vidljive su i putnicima na autobusnim stajalištima, prolaznicima i svim drugim sudionicima u prometu. Stoga je za nadati se da će ovakav vid prometne prevencije pridonijeti ostvarenju zadanog cilja - poželjnom ponašanju sudionika u prometu i senzibiliziranju javnosti na ovu problematiku.


0
0
0
s2sdefault