Jan 23, 2019 Last Updated 11:25 AM, Jan 23, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

SLOVO ZAKONA: Nakon tri kazne za alkohol, ponovno na liječnički

Kategorija: Info

Od prvog  dana ove godine na snazi izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

piše: Mladen Milčić

Od Nove godine na snagu su stupile mnogobrojne promjene prometnih propisa vezanih uz izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, ali i Zakona o PDV-u, koja se odnose na ponovno uvođenje mogućnosti odbitka 50% PDV-a na kupnju i korištenje automobila za poduzetnike. A od te mjere se očekuje najviše u smislu prodaje novih vozila putem obnova voznih parkova tvrtki i obrtnika. Primjerice, za auto od 150.000 kuna, pravne osobe moći će odbiti 15.000 kuna PDV-a. Liberalizacija cijena autoškola koja donosi ukidanje minimalne cijene nastavnog sata (do sada 143,75 kn za vožnju minimalno 35 sati i 22,12 kn po satu za teoretsku nastavu) očekivano bi trebala donijeti tržišnu utakmicu, a građani očekuju i pojeftinjenje polaganja vozačkog ispita. Do sada je minimalna cijena autoškola za polaganje B kategorije iznosila 5700 kuna, a sa svim davanjima poput liječničkog pregleda i ispita, vozački se mogao položiti za minimalno 7200 kuna.

U Zagrebu najjeftinije

Ali, prema najavi dalmatinskih autoškola, od sutra bi šibenske i splitske autoškole trebale poskupjeti za 700 kuna, a ne pojeftiniti kako se očekivalo. Zadarske autoškole već su poskupjele.

– Mi ćemo od danas istaknuti nove cijene, sa 5717 kuna idemo na 6500 kuna osnovne cijene za polaganje B kategorije. Jednostavno više ne možemo kvalitetno raditi prema dosadašnjim cijenama, a i Sindikat instruktora u autoškolama bori se za bolje uvjete svojih članova pa smo odlučili povisiti cijene. A kako čujem, na to se spremaju i druge dalmatinske autoškole – kazao nam je vlasnik šibenske autoškole “Zeleni val“Tome Banovac. Neslužbeno doznajemo da bi nekoliko zagrebačkih autoškola moglo sniziti cijene, pa se očekuje da bi se u Zagrebu, gdje je konkurencija najveća, vozački ispit moglo najjeftinije položiti.

Manje trošarine

Od nove je godine konačno ukinut prvi tehnički pregled za potpuno novi automobil. Tako će se na prvoj registraciji novog automobila – koju će za kupca, jednostavnije nego do sada, u stanici za tehnički pregled, a ne više u policiji, moći obaviti i autokuća koja auto prodaje – uštedjeti oko 250 kuna. Zbog ukidanja poreza na stjecanje rabljenog automobila od 5% vrijednosti automobila koju zamjenjuje upravna pristojba koja se plaća prema snazi automobila u kilovatima i starosti vozila, štedjet će i kupci rabljenog vozila. I to u prosjeku za 50% od dosadašnjeg nameta, koji se u prosjeku plaćao 1000 kuna (za auto vrijedan 20.000 kn), dok će se sada plaćati prosječno oko 500 kuna. Ali, sve ovisi o snazi motora automobila i starosti, pa će namet za novija vozila pojeftiniti manje, a za starija više.

Stanice za tehnički pregled postaju jedino mjesto gdje se obavlja registracija i prijenos vlasništva vozila, procedure se bitno pojednostavljuju i više se ne treba ići na policiju i poreznu upravu. A prema najavama od sredine siječnja će se uredbom Vlade donijeti izmjene trošarinskog sustava prema kojima se više neće plaćati trošarina pri kupnji novog i rabljenog vozila prema vrijednosti za aute do 150.000 kuna, dok bi za skuplja vozila trebala biti smanjena. Prema ekološkom kriteriju, plaćat će se ista trošarina. To znači da će novi automobili vrijedni 80.000 kuna pojeftiniti za 800 kuna, a auti od 150.000 kuna za 3000 kuna. Za skuplje aute se u apsolutnim iznosima očekuje i znatnije pojeftinjenje.

A kod rabljenih vozila će se smanjenje trošarina osjetiti manje nego kod novih automobila, za auto vrijednosti 100.000 kuna oko 500 kuna.

.........

izvor: Večernji list, www.vecernji.hr


0
0
0
s2sdefault