Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

ZAGREB: Među prekršajima prednjači prekoračenje brzine

Kategorija: Info

Rezultati pojačanih aktivnosti u prometu tijekom vikenda * Rezultati akcija Alkohol i droge i Brzina

Tijekom vikenda, od 2. do 4. veljače 2018., na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija poduzimanja pojačanih aktivnosti nadzora poštivanja prometnih propisa, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, vožnje nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđen je ukupno 1271 prometni prekršaj od čega je 137 prekršaja vozača s alkoholom ili odbijanja alkotestiranja, 540 prekršaja nepropisne brzine, 70 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 75 prekršaja nepropisne uporabe mobitela i 449 ostalih prekršaja.

Najviša zabilježena koncentracija alkohola kod vozača izmjerena je u subotu, 3.veljače u 1.35 sati, u Zagrebu u Veslačkoj ulici, kod 33-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom daihatsu sharade zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem od 2.89 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Tijekom provođenja akcije zabilježili smo ukupno 96 prometnih nesreća  u kojima nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je jedna osoba teško ozlijeđena, a 16 lakše. 

U dane vikenda, od 2. do 5. veljače 2018., na području Uprave provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštene brzine kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga. U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 999 prometnih prekršaja, od čega je 150 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanja alkotestiranja.

Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeta je 131 vozačka dozvola, a iz prometa je isključeno 150 vozača. Kod 23 vozača (15,3%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg ili su odbili alkotestiranje.

Najviše zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

- u subotu, 3. veljače 2018. u 1.35 sati, u Zagrebu, 33-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka Veslačkom ulicom, a kontrolom vozila i vozača kod kućnog broja 22 utvrđena mu je koncentracija od 2.89 g/kg alkohola u organizmu.   

- u subotu, 3. veljače 2018. u 2.25 sati, 37-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka, a kontrolom vozila i vozača na raskrižju Trga žrtava fašizma i Ulice kneza Višeslava zaustavljena je te joj je izmjerena koncentracija od 1.27 g/kg alkohola u organizmu.

Za vrijeme akcije evidentirano je 10 vozačica (6.7%) koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola.  

Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe droga, preliminarno je testirano 15 osoba - test negativan, a 4 osobe su odbile testiranje.

Od 150 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, evidentiran je 31 mladi vozača (20.7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 


0
0
0
s2sdefault