Jun 23, 2018 Last Updated 6:39 AM, Jun 21, 2018

PROGRAMI: Najnovije

ZAGREB: 1117 nadziranih, 90 al…

Rezultati akcije Alkohol i droge i Brzina

ŽELJEZNIČKO-CESTOVNI PRIJELAZI…

HŽ Infrastruktura usmjerava sve svoje aktivnosti na unapređenje kvalitete p...

Dostavite lokacije na kojima b…

Na području Policijske uprave zagrebačke, od 6 sati u utorak, 26. lipnja do 6 sa...

Sigurna vozačka dozvola – prevencija kroz ciljanu edukaciju i zabavu

Kategorija: Info

Sigurna vozačka dozvola jedinstven je projekt prevencije i osvještavanja mladih o sigurnosti u prometu, a provodi se kroz zabavne sadržaje i tematski zanimljivu edukaciju koja će biti okrunjena glavnom nagradom – besplatnom vozačkom dozvolom. Projektom će biti pokriveno više gradova u Hrvatskoj, a prvo se događanje održava u Zagrebu 20. i 21. travnja, 2018. godine.

Prema Globalnom izvješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu vodeći uzrok smrtnosti među mladima u dobi od 15 do 29 godina su upravo prometne nesreće. Pritom su alkohol, nekorištenje sigurnosnih pojaseva, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja te nepropisna uporaba mobitela ključni čimbenici nastanka prometnih nesreća. Uz to, valja podsjetiti da podaci Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima pokazuju da je alkohol nakon duhana najčešća ovisnost ove senzibilne populacije.

Inače su u Hrvatskoj alkoholna pića društveno prihvatljiv oblik ponašanja, a i lako dostupna što uvelike utječe i na percepciju mladih ljudi koji su u vrijeme puberteta skloni eksperimentiranju kada se testiraju granice umjerenosti i odgovornosti. Promet i alkohol predstavljaju smrtonosnu kombinaciju za mlade jer alkohol otpušta kočnice, a vožnja utječe na stvaranje osjećaja moći i svojevrsni korak u svijet odraslih. Poznato je da su mladima represivne mjere samo još jedna granica koju žele preskočiti, no osvještavanje kroz ciljanu edukaciju o posljedicama alkohola na organizam, posebno u prometu, i jačanju svijesti o osobnoj odgovornosti utječe na prevenciju što je osnova projekta Sigurna vozačka dozvola koja se provodi u suradnji sa srednjim školama u Hrvatskoj.

Ovaj dvodnevni nacionalni projekt ima za cilj preventivno utjecati na maturante, buduće vozače, te ih potaknuti na odgovorno ponašanje razvijajući njihove vještine kritičkog razmišljanja te stvaranje čvrstih uvjerenja u pogledu štetnosti sredstava ovisnosti na zdravlje, te u ovom slučaju upravljanja automobilom!


0
0
0
s2sdefault