Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

PROJEKT EDWARD: 19. rujna Europski dan bez poginulih u prometu

Kategorija: Info

autori: Nenad Zuber i Goran Tratnjak

Je li ostvariv dan BEZ POGINULIH U PROMETU na cestama diljem Europske unije?  Ili je to samo vizija, još jedna od mnogih želja bez pokrića – uostalom, kao i mnoge, do sada viđene vizije i želje o smanjenju broja poginulih u prometu na cestama. Ako nismo doživjeli ostvarenje sjajno zamišljenog dugoročnog projekta „Vision Zero“ (Vizija nula ili Promet bez poginulih), a vjerojatno nećemo doživjeti niti proklamirano 50 postotno smanjenje broja smrtno stradalih u prometu na cestama diljem svijeta do kraja 2020-e, zar je opravdano očekivati da će se ostvariti bar jedan dan a da u prometu na cestama Europske unije nitko ne pogine? Sigurni smo da može! Pa to je SAMO JEDAN JEDINI DAN !!! Ali, ostvarenje toga cilja ovisi o svima nama!

STOGA, PRIDRUŽITE NAM SE I POMOZITE SVOJIM PONAŠANJEM U PROMETU DA CESTE U EUROPI UČINIMO SIGURNIJIMA!!!

PODRŽITE PROJEKT EDWARD 2018.!

EUROPSKI  DAN BEZ  POGINULIH  U  PROMETU – srijeda 19. rujna 2018. godine

(Projekt možete vidjeti na službenim internetskim stranicama  https://projectedward.eu/hr/ i https://www.tispol.org/ )

Kako bi se povećala svjesnost i empatija prema odgovornom i sigurnom ponašanju u prometu, prije dvije je godine (2016.) na europskoj razini pokrenut projekt EDWARD  (što je kratica od engleske riječi „European Day Withouth A Road Death“, ili u prijevodu: Europski dan bez poginulih u prometu).

Možda se to doima kao samo jedna simbolična gesta, da jedan dan u godini (u ovom slučaju se radi o srijedi, devetnaestog rujna ove godine) svi sudionici u prometu posvete svu svoju pažnju, znanje, vještine i odgovornost da se barem taj dan u Europi ne dogodi niti jedna smrt na cesti. Ali to može biti i svojevrsna prekretnica u životima svih nas Europljana da dokažemo sebi samima da je takvo što moguće.

Cilj projekta EDWARD svakogodišnja je promocija Dana bez poginulih u prometu i na taj način dostizanje  dugoročnog cilja smanjivanja i održavanja niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih u prometu na cestama.

Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica TISPOL-a, (TISPOL - The European Traffic Police Network je Europska mreža prometne policije). „Mreža“ zajedničkim radom bez granica radi na spašavanju života a sve sa željom za ostvarenje EU 2020. Vizije o smanjenju smrtnosti na cestama za 50 posto. EDWARD projekt i TIPSOL u njihovim nastojanjima i radu podržavaju brojne poznate institucije, organizacije i brendovi, a podržali su ih i vozači širom kontinenta, kao i partneri iz javnog i privatnog sektora koji se bave sigurnošću cestovnog prometa sa zajedničkim ciljem zajedničkog širenja EDWARD projekta i njegovih sigurnosnih poruka.

Ova, a i slične aktivnosti za povećanje cestovne sigurnosti, su dokazom da možda pesimistični tekst i pitanja u uvodu nemaju baš nekog uporišta. Ovakvi se, hvale vrijedni projekti profiliraju kao podsjetnik ljudima (poglavito sudionicima prometa)  koliko se  Europa trudi kako bi se dostigli ciljevi do 2020. Ima još nade za sigurnost u prometu – ali to ovisi, prije svega, o nama samima!!!


0
0
0
s2sdefault