Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

HGSS ORAHOVICA Učinkovitije traganje i spašavanje i u kontinentalnoj Hrvatskoj

Kategorija: Info

Sigurnost građana i imovine u neurbanim područjima Virovitičko-podravske županije brine HGSS Stanica Orahovica sa svojih trideset volontera, 365 dana u godini, 24 sata na dan.

 

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

HGSS osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerasla u službu javnog karaktera koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Neprofitna je udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku. Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 25 stanica HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Sigurnost građana i imovine u neurbanim područjima Virovitičko-podravske županije brine HGSS Stanica Orahovica sa svojih trideset volontera, 365 dana u godini, 24 sata na dan.

Tijekom ljetne turističke sezone, kad hrvatsko priobalje posjeti milijune turista, rad HGSS-a, odnosno njihove akcije spašavanja dobro su poznate hrvatskoj javnosti i našim gostima, no kako je posljednjih godina turizam postao vodeća nacionalna gospodarska grana, razvojem turističke ponude i u kontinentalnom dijelu zemlje, tijekom cijele godine, nužno se javio problem jačanja kapaciteta Gorske službe spašavanja i u kopnenom dijelu Hrvatske.

Hrvatska lutrija, koja godinama financira rad HGSS-a, to je prepoznala među prvima, te Ugovorom o donaciji, posredstvom Natječaja za dodjelu donacija u 2018. godini podržala projekt “Jačanje kapaciteta HGSS Stanice Orahovica za učinkovitiji sustav traganja i spašavanja”.

„Projekt se realizira kroz nabavku neophodne opreme, unapređenje vještina i znanja kroz organizaciju radionica. Ovim projektom povećat će se učinkovitost Staničnog sustava za traganje i spašavanje, i neposredno doprinijeti sigurnosti građana i sve većeg broja posjetitelja na našem području u kriznim situacijama. Istodobno doprinijet će se smanjenju rizičnog ponašanja u prirodnom okruženju i senzibilizirati javnost za volontiranjem s ciljem jačanja koherentnosti zajednice. Donacija će uvelike će olakšati rad službe za spašavanje i podignuti razinu sigurnosti građana i turista u široj regiji.” - govori Ivica Kašuba, pročelnik HGSS stanice Orahovica.

Cilj projekta je osnaživanje Stanice u materijalnom i kompetencijskom smislu. Nakon nabave dijela potrebne opreme koju pripadnici HGSS-a koriste u potražnim akcijama u Slatini je održala druga aktivnost iz Projekta.

U prijepodnevnim satima u učionici Calco edukaciju s fokusom na potrage održali su instruktori HGSS-a, Komisije za potrage i lavine. Popodnevni dio bio je rezerviran za vježbu potražne akcije za nestalom biciklisticom na području Akumulacije Javorica.

"Akcije HGSS-a u stalnom su porastu, a najčešće su potražne akcije. One su vrlo kompleksne jer zahtijevaju angažman velikog broja ljudi i značajne materijalne resurse. Ovim se projektom namjerava osnažiti Stanicu nabavom potrebne opreme i unaprjeđenjem kompetencija pripadnika HGSS-a", kazala nam je administrativna tajnica Stanice u Orahovici i volonterka u spašavanju Marika Marić.

Predavači instruktori su bili HGSS-a Zvonimir Miler iz Požege te Branislav Grubić i Damir Matagić iz Novske koji su održali su teorijsku edukaciju s fokusom na potrage, a potom je na lokacijama slatinskih izletišta Javorica i Bunarić održana akcija traganja i spašavanja nestale biciklistice. Sudjelovalo je dvadesetak članova Hrvatske gorske službe spašavanja iz stanica Orahovica, Vinkovci, Požega, Slavonski Brod i Koprivnica, a koristili su i bespilotne letjelice. Akciju na Javorici, koja je uspješno okončana, vodio je Vanja Kotur iz Slatine.

Tijekom vježbe korišteni su svi resursi koje HGSS inače koristi u kompleksnim potražnim akcijama i oprema nabavljena u okviru projekta. Dodatnu vrijednost ovoj edukaciji i vježbi dale su kolege domaćih spašavatelja pa su svoja znanja i vještine u Slatini unapređivali i spašavatelji Stanica Požega, Vinkovci, Slavonski Brod, Koprivnica i Novska iz koje su došli instruktori.


0
0
0
s2sdefault