Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

SVETAC SVEGA SVIJETA Mjuzikl o životu i čudima Sv. Antuna

Kategorija: Info

Glazbeno-scensko uprizorenje životopisa popularnog sveca, predstava duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima

Svetac Svega Svijeta, mjuzikl o životu i djelu Svetoga Antuna Padovanskog, treća je predstava koja na hrvatske i svjetske pozornice stiže iz radionice umjetničke udruge “Kolbe”, artističke asocijacije osnovane je s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti putem umjetničkih sadržaja, konkretno mjuzikla. Kolbeovci koji djeluju pod okriljem Franjevca konventualca sa Svetog Duha u Zagrebu, prvi put su se predstavili hrvatskoj kulturnoj javnosti prije sedam godina mjuziklom Život za život koji je tada, od strane stručne kritike proglašen potpuno novom formom evangelizacije u Hrvatskoj. Nakon ovog mjuzikla, Umjetnička udruga Kolbe prihvatila se postavljanja mjuzikla “Uskrsli” autora Danielea Riccija i uz režiju Roberta Boškovića i Marka Cindrića. Ovaj mjuzikl je tri sezone punio gledalište GK Komedija, bio na redovitom repertoaru i postigao je zapažen uspjeh, od čega svakako treba izdvojiti izvedbou dijela mjuzikla, na stadionu Koševo u Sarajevu, prigodom dočeka Svetog Oca Pape prigodom njegova dolaska u BiH. Mjuzikl o Antunu Padovanskom, franjevcu čudotvorcu, jednom od najpopularnijih svetaca katoličkog svijeta, osobito omiljenog među hrvatskim vjernicima, produkcijski i angažiranim ansamblom najambiciozniji je projekt udruge Kolbe, kojeg je svojom donacijom poduprijela Hrvatska Lutrija.

Mjuzikl je glazbena forma koja u prvom planu su ima glazbu i songove, s manje govornog, dramskog sadržaja, no Svetac sveg svijeta je drukčiji, žanrovski vrlo blizak rock operi, tako da su osvrti koje ga imenuju scenskim spektaklom itekako utemeljeni.

„U Svecu svega svijeta ravnopravno su zastupljeni svi kazališni izričaji – glazbeni, dramski i plesni. Njega i dva talijanska mjuzikla povezuje duhovna tematika, isti izvođački ansambl i isti redatelj. Prva dva mjuzikla djelo su talijanskog autora Danielea Riccija, a „Svetac svega svijeta“ je potpuno naš jer su i skladatelj Branko Bardun i autor teksta „naši“. U tom smislu i ukupni rezultat je ponešto različit, gledatelji već pri izlasku iz dvorane pjevuše mnoge songove Branka Barduna.” - kaže Nino Škrabe, poznati hrvatski dramatičar i autor libreta za predstavu.

Sveti Antun čudesna je i jedinstvena osobnost ne samo u svijetu vjere, već i u ljudskoj povijesti. Bio je sjajni propovjednik, učena i umna duša, te nadasve čovjek vjere „koja i brda premješta“ još za života je uskrisivao mrtve, ispijao svjesno otrov, ozdravljao slijepe, propovijedao životinjama koje su ga slušale, tješio slabe i siromašne. Umro je u 35-oj godini života, a ostavio je tako trajan i duboki trag na čovječanstvo da i nakon 900 godina se čini kao da je živ! Sve je to zorno i lijepo prikazano u predstavi, no zašto nam je sveti Antun važan i značajan danas i ovdje?

„Nastojao sam prikazati sve najvažnije trenutke iz života i djelovanja svetog Antuna. Premda kratkog životnog vijeka doista je za sobom ostavio brojna veličanstvena djela i proslavio se mnogim čudesima. Naglasak sam nastojao staviti na njegovu ljubav prema svim živim bićima i milosrđe, zasnovano na dubokoj vjeri u Svevišnjega, dakle autentično franjevačko stajalište, koje je iskazivao na svakom koraku. Nastojao sam da te događaje iz 13. stoljeća učinim bliskim današnjem čovjeku i pokažem kako se radi o velikanu za sva vremena, čija su djela aktualna i danas te čije savjete i poruke možemo slijediti i primijeniti u suvremenom svijetu.” - pojašnjva Škrabe.

Svetac Svega Svijeta je suvremena predstava kojoj je život dao veliki ansambl udruge Kolbe, vođen dirigentskom palicom Ive Bardun i režijom Roberta Boškovića, dok je dramska umjetnica Katarina Perica Kirin u svijet scenskog izričaja uvela glumce i pjevače koji nisu profesionalci, ali u dodijeljenim ulogama djeluju itekako uvjerljivo. Glavna uloga Sv. Anutuna, u dječačkim danima Fernada, povjerena je Marku Dumančiću, glumcu amateru, inače studentu geodezije iz Zagreba. Kako je riječ o kršćanskom mjuziklu za duhovnu pripremu skrbi fra Josip Petonjić.

Priča o životu sv. Antuna utemeljena na povijesno točnim podatcima, ali ne dokumentarno, već u formi mjuzika, što je novum na hrvatskoj kazališnoj sceni. Novost je i to da od premijere predstava igra u u dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu, čime je kulturna ponuda grada Zagreba obogaćena još jednim prostorom scenskih umjetnosti.


0
0
0
s2sdefault