Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Veliko istraživanje tehničke ispravnosti gospodarskih vozila

Kategorija: Info

Fakultet strojarstva i brodogradnje i Centar za vozila Hrvatske organiziraju okrugli stol na kojem će predstaviti rezultate velikog istraživanja o gospodarskim vozilima

Tema sigurnosti u prometu i tehničke ispravnosti vozila u posljednjih godinu dana sve više dobivaju na važnosti. Iz tog razloga, Fakultet strojarstva i brodogradnje uz podršku Centra za vozila Hrvatske organizira okrugli stol koji će se održati 21. studenoga 2018. godine na kojem će predstaviti rezultate velikog istraživanja o tehničkoj ispravnosti gospodarskih vozila.

Cilj projekta bio je utvrditi stvarni broj tehnički neispravnih autobusa, teretnih automobila i priključnih vozila najviše dopuštene mase veće od 7.500 kg na cesti te na temelju tih rezultata donijeti znanstveno utemeljene preporuke za frekvenciju obveznih i periodičkih tehničkih pregleda. Sudionici projekta su Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet prometnih znanosti i Centar za vozila Hrvatske.

Sigurnost u cestovnom prometu iznimno je važna za širu zajednicu i izravno se ubraja u opće potrebe. Tehnička ispravnost i pouzdanost autobusa, teretnih automobila i priključnih vozila najveće dopuštene mase veće od 7.500 kg od velikog je značaja jer je riječ o gospodarskim vozilima koja su praktički stalno prisutna na prometnicama s glavnim ciljem da prevezu što je moguće više osoba i tereta. S druge strane, ukoliko su pri tome tehnički neispravna, predstavljaju iznimno veliku opasnost po ostale sudionike u prometu, a ukoliko dođe do nesreće, ljudske žrtve i materijalne štete u pravilu su znatno veće nego u slučaju nesreća u kojima sudjeluju brojnija osobna vozila.

Na okruglom stolu bit će prezentirani rezultati provedenog istraživanja.

„Provjerom tehničke ispravnosti vozila cilj je osigurati da se vozila tijekom uporabe održavaju u sigurnom i okolišno prihvatljivom stanju. Sustav obuhvaća redovne i periodične tehničke preglede koji se provode kroz stanice za tehnički pregled vozila kao i preglede tehničke ispravnosti na cesti.“ – rekao je profesor Zoran Lulić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske ističe: „Tehnički pregledi vozila obavljaju se s ciljem blagovremenog utvrđivanja ili prevencije nastanka većih kvarova na vozilima, a čime se izravno pridonosi sigurnijem prometu. Rezultati ovog istraživanja svakako će biti relevantni za sve sudionike u prometu“.

 


0
0
0
s2sdefault