Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Udruga Krijesnica: Djeca pobjednici – vratiti osmijeh na lica djece

Kategorija: Info

Borba protiv raka nije lak posao, no tim Krijesnice strastveno i predano radi, a njihovu je svjetlost dosad je iskusilo 1500 hrvatskih obitelji pogođenih najgorom dijagnozom – malignom bolešću djeteta

Hrvatski nogometaši nisu jedini briljirali u Rusiji ovoga ljeta. Na Svjetskim igrama „Djeca pobjednici”, olimpijadi za djecu liječenu od malignih bolesti iz cijeloga svijeta, hrvatski tim se vratio s 11 odličja – 3 zlatne, 6 srebrenih i dvije brončane medalje, najveći broj dosad!

Šestu godinu zaredom Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima sudjeluje na svjetskim sportskim igrama koju organizira ruska humanitarna udruga Gift of life s ciljem stvaranja jednakosti između djece, poticanja natjecateljskog duha i vraćanja osmijeha na lica djece. Na Svjetskim igrama Djeca pobjednici sudjeluje više od 500 djece iz 15 zemalja, koja se natječu se u disciplinama - atletika, mali nogomet, stolni tenis, streljaštvo, plivanje i šah. Hrvatsku nacionalnu vrstu ove je godine činilo osmero djece - Nina, Iris, Ema, Petra, Magdalena, Paško, Toni i Sebastian u pratnji tri voditelja, a njihov je nastup u Rusiji svojom donacijom omogućila i Hrvatska Lutrija.

Cilj Igara je da povežu djecu iz cijeloga svijeta, da pokažu kako su sva djeca jednaka i da ne postoji nešto što ne mogu i oni učiniti, bez obzira na teške dijagnoze. Ovakvi programi vraćaju djeci samopouzdanje.

- „Prepoznali smo koliko djeci znači sudjelovati na Igrama i u svim sportovima, jer se vraćaju s novim prijateljstvima, znanjima i iskustvima i, što je najznačajnije, s novim osmijesima” , kaže Dragan Cvitić, voditelj aktivnosti s mladima liječenima od maligne bolesti u dječjoj dobi u udruzi Krijesnice.

 

Gruba statistika kaže kako se svakog drugog dana u Hrvatskoj s dijagnozom neke od zloćudnih bolesti suoči se po jedno dijete... i njegova obitelj. Ali isto tako, medicinska statistika potvrđuje da se ovisno o dijagnozi, točnije vrsti maligne bolesti izlječi se od 75-90% djece Na tom teškom i neizvjesnom putu pomaže im udruga Krijesnica svojim brojnim programima i aktivnostima namijenjenima djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. Struka tvrdi da su upravo roditelji i obitelj, njihova nepokolebljiva vjera u uspješan ishod liječenja, najbolja terapija djeci čiji se život, neovisno o ishodu, nakon dijagnoze karcinoma dramatično mijenja.

Zato u Krijesnici redovito održavaju grupe podrške i individualna savjetovanja za roditelje suočene s malignom bolešću djeteta, educiraju roditelje u područjima vezanim uz maligne bolesti, uz besplatne stručne prijevode medicinske dokumentacije, te organiziraju besplatni smještaj obiteljima oboljele djece koja dolaze u Zagreb radi liječenja. Tu je i nezaobilazni Info centar s tehničkom podrškom roditeljima, kao i pravna i druga stručna pomoć pri u ostvarivanju socijalnih i zdravstvenih prava i osiguranje besplatnog parkinga, prolaska autocestom, letova CA, povlaštenom kartom HŽ-a. Riječju, Krijesnica je prijatelj koji pomaže roditeljima sa svojom djecom proći kroz teška iskušenja bolesti i pružiti nadu ozdravljenja. Grupu podrške za roditelje čije je dijete u liječenju vodi psihologinja Marina Grubić.

Mladi Krijesnice okupljaju mlađe osobe liječenih od malignih bolesti u djetinjstvu, koji volontiranjem u udruzi (trenutačno ih je u udruzi 20) nastoje olakšati djeci i mladima suočenima s malignom bolesti period liječenja i period nakon njega kroz kontinuirano educiranje okoline o malignim bolestima. Uz njih u udruzi volontira 130 osoba mlađe životne dobi.

Po mišljenju struke, Upravo te mlade osobe najjači su zagovarači pozitivnih promjena u društvu, najveća utjeha roditeljima čija se djeca trenutno liječe i najvjerodostojnije osobe koje mogu pružiti svjetlo nade djeci koja u liječenju.

Svoju punoljetnost, 18. godišnjicu rada i djelovanja, udruga Krijesnica obilježava novim inovativnim projektom - mobilne aplikacije za djecu i obitelji suočene s malignim bolestima koja će omogućiti dostupnost usluga udruge na širem području Hrvatske.

- „Razvojem aplikacije želimo olakšati svakodnevne kontakte roditelja i djece s Udrugom te omogućiti bolju povezanost djece koja se liječe s mladima koji su izliječeni od maligne bolesti. Osim informativne svrhe za roditelje i oboljelu djecu, sadržaj aplikacije ima i edukativnu svrhu – uz edukativne igre prilagođene dobi, svi članovi obitelji imaju priliku proširiti svoje znanje o malignim bolestima. Također, putem aplikacije svi članovi obitelji imaju pristup sadržaju za razbibrigu, osmišljenom od psihologa, s ciljem snaženja obiteljske kohezije”, pojašnjava Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica udruge Krijesnica.


0
0
0
s2sdefault