Sep 20, 2018 Last Updated 9:04 AM, Sep 20, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Što je dopušteno raditi s mobi…

Danas svoje pametne telefone koristimo za sve – od njihovih primarnih uloga...

Vožnja pod utjecajem alkohola …

Neke analize stručnjaka upozoravaju da već 0,2 promila alkohola u krvi ima nepov...

Preporuka roditeljima i vozači…

Mladen Stjepan Vitković-Stipko   Dana 3.09.2018 počinje nova školska ...

EU: Francuski prometni paket

Kategorija: Novosti
Francuska vlada ozbiljno se suočava s jednim od prioritetnih nacionalnih problema – sa sigurnošću cestovnog prometa. Za ovu godinu je najavila uvođenje 18 novih mjera u cestovno zakonodarvstvo koje se, uglavnom odnose na pooštrenje sankcija za prekoračenje dozvoljene brzine, uporabu mobitela tijekom vožnje, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola itd.

U kolokvijalnio već nazvanom "prometnom paketu", najznačajnija, ujedno i najskuplja mjera je ograničenja brzine s postojećih 90 kilometara na sat na 80 kilometara na sat na svim prometnicama kojima kolnički trakovi nisu odvojeni fizičkom zaprekom. Ta će uredba stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, a djelovati će na usporavanje prometa na čak 400.000 francuskih državnih cesta. U skladu s tim država će financirati promjenu više od milijun prometnih znakova.

Prema prvim procjenama stučnjaka, ova bi odbredba mogla spasiti 350 do 400 života izgubljenih upravo na tim prometnicama, a evaluacija čitavog projekta očekuje se 2020. godine.

Prema statistikama, na francuskim prometnicama godišnje pogiba više sudionika prometa nego u istovjetnim, razvijenim zemljama zapadne Europe, poput Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Nizozemske, Danske, Irske i Finske, a prema istom kriteriju bolje su rangirane od Francuske gospodarski nerazvijenije europske države - Španjolska, Estonija, Slovačka i Malta.

Očito, Vlada premijera Edouard Philippea ozbiljno je zaigrala na kartu prometne sigurnosti, što je francuska javnost, prema anketama javnog mnijenja, dobro prihvatila.

 

 

 

 

 

 

 

 


0
0
0
s2sdefault