Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

EU: Francuski prometni paket

Kategorija: Novosti
Francuska vlada ozbiljno se suočava s jednim od prioritetnih nacionalnih problema – sa sigurnošću cestovnog prometa. Za ovu godinu je najavila uvođenje 18 novih mjera u cestovno zakonodarvstvo koje se, uglavnom odnose na pooštrenje sankcija za prekoračenje dozvoljene brzine, uporabu mobitela tijekom vožnje, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola itd.

U kolokvijalnio već nazvanom "prometnom paketu", najznačajnija, ujedno i najskuplja mjera je ograničenja brzine s postojećih 90 kilometara na sat na 80 kilometara na sat na svim prometnicama kojima kolnički trakovi nisu odvojeni fizičkom zaprekom. Ta će uredba stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, a djelovati će na usporavanje prometa na čak 400.000 francuskih državnih cesta. U skladu s tim država će financirati promjenu više od milijun prometnih znakova.

Prema prvim procjenama stučnjaka, ova bi odbredba mogla spasiti 350 do 400 života izgubljenih upravo na tim prometnicama, a evaluacija čitavog projekta očekuje se 2020. godine.

Prema statistikama, na francuskim prometnicama godišnje pogiba više sudionika prometa nego u istovjetnim, razvijenim zemljama zapadne Europe, poput Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Nizozemske, Danske, Irske i Finske, a prema istom kriteriju bolje su rangirane od Francuske gospodarski nerazvijenije europske države - Španjolska, Estonija, Slovačka i Malta.

Očito, Vlada premijera Edouard Philippea ozbiljno je zaigrala na kartu prometne sigurnosti, što je francuska javnost, prema anketama javnog mnijenja, dobro prihvatila.

 

 

 

 

 

 

 

 


0
0
0
s2sdefault