May 21, 2018 Last Updated 8:48 AM, May 20, 2018

PROGRAMI: Najnovije

UDRUGA SIGURNOST U PROMETU: Ka…

Potaknuti velikim interesom i uspjehom javne tribine pod nazivom "NISI SAM, IMA ...

PRIJELAZ PREKO ŽELJEZNIČKE PRU…

Kad god stanem pred spuštenim branikom ili polubranikom ili se približavam nezaš...

ZAGREB: Akcije Alkohol i drog…

U dane vikenda, od 18. do 21. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke p...

EU: Francuski prometni paket

Kategorija: Novosti
Francuska vlada ozbiljno se suočava s jednim od prioritetnih nacionalnih problema – sa sigurnošću cestovnog prometa. Za ovu godinu je najavila uvođenje 18 novih mjera u cestovno zakonodarvstvo koje se, uglavnom odnose na pooštrenje sankcija za prekoračenje dozvoljene brzine, uporabu mobitela tijekom vožnje, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola itd.

U kolokvijalnio već nazvanom "prometnom paketu", najznačajnija, ujedno i najskuplja mjera je ograničenja brzine s postojećih 90 kilometara na sat na 80 kilometara na sat na svim prometnicama kojima kolnički trakovi nisu odvojeni fizičkom zaprekom. Ta će uredba stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, a djelovati će na usporavanje prometa na čak 400.000 francuskih državnih cesta. U skladu s tim država će financirati promjenu više od milijun prometnih znakova.

Prema prvim procjenama stučnjaka, ova bi odbredba mogla spasiti 350 do 400 života izgubljenih upravo na tim prometnicama, a evaluacija čitavog projekta očekuje se 2020. godine.

Prema statistikama, na francuskim prometnicama godišnje pogiba više sudionika prometa nego u istovjetnim, razvijenim zemljama zapadne Europe, poput Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Nizozemske, Danske, Irske i Finske, a prema istom kriteriju bolje su rangirane od Francuske gospodarski nerazvijenije europske države - Španjolska, Estonija, Slovačka i Malta.

Očito, Vlada premijera Edouard Philippea ozbiljno je zaigrala na kartu prometne sigurnosti, što je francuska javnost, prema anketama javnog mnijenja, dobro prihvatila.

 

 

 

 

 

 

 

 


0
0
0
s2sdefault