Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

Alkohol i brzina - najčešći prometni prekršaji

Kategorija: Novosti

Rezultati preventivno represivne akcije pojačanog nadzora vozila i vozača

U noćnim satima u dane vikenda, od 2. do 5. studenoga 2018. na području PU zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača u cilju suzbijanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 823 prometna prekršaja, od čega je 141 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 272 prekršaja nepropisne brzine, 66 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 60 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, deset prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava i 11 pod zabranom, 35 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehničkim neispravnim vozilom i 228 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

- u subotu, 3. studenoga u 22.50 sati, 53-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Velikogoričkom ulicom u smjeru juga pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,22 g/kg, isključen je iz prometa.

- u subotu, 3. studenoga u 3.40 sati, 31-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Planinskom ulicom u smjeru istoka. Dolaskom do raskrižja s Ivanićgradskom i Trgom Volovčica sudjelovala je u prometnoj nesreći pod utjecajem od 2,24 g/kg alkohola u organizmu. Uz naredbu je smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom provedbe akcije 11 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a pet osoba je uhićeno i privedene na prekršajni sud. Jedna osoba je odbila preliminarno testiranje na uređaju za droge. Od 141 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 25 vozača (17,7%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 29 mladih vozača (20,6%) kojim je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


0
0
0
s2sdefault