Oct 15, 2018 Last Updated 6:07 PM, Oct 15, 2018

PROGRAMI: Najnovije

Konferencija Mi i naši gadgeti…

Utorak, 16. listopada 2018. u 10:00 – 13:00 * Hotel International Zagreb  ...

STATISTIKA Povećanje broja mot…

Povećan je broj prometnih nesreća i smrtno stradalih motociklista i mopedista za...

Od 807 prometnih prekršaja, 50…

Rezultati pojačanog nadzora uporabe mobitela i drugih uređaja i sigurnosnog poja...

HAC: Ljetna cestarina ove godine ranije – od 15. lipnja

Kategorija: Prometnice

Ove će godine 10 posto skuplju cestarinu u 90 dana turističke sezone plaćati i vozila II

Ove će godine ljetna, skuplja tarifa cestarina na autocestama u Hrvatskoj biti uvedena 15. lipnja, dakle dva tjedna ranije nego prošle godine kad je cestarina poskupjela 1. srpnja. Razlog je tendencija povećanja prometa na autocestama u lipnju, što je rezultat sve ranijeg početka turističke sezone u Hrvatskoj, kako piše Večernji list.

Lani, kad je na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb, ljetna cestarina prvi put uvedena, ova viša sezonska tarifa vrijedila je od 1. srpnja do 30. rujna. Ove godine tarifa raste dva tjedna ranije, ali će se i spustiti dva tjedna ranije – trajat će do 15. rujna. Ljetna tarifa znači, primjerice, da će cestarina na relaciji Zagreb – Split za osobna vozila umjesto “zimskih” 181 kunu koštati 200 kuna, dok će cestarina za putovanje automobilom između Zagreba i Rijeke biti sedam kuna skuplja i iznosit će 77 kuna.

Ove će godine skuplju tarifu plaćati i više vozila – lani se ljetna cestarina odnosila samo na vozila I. i I.a kategorije, odnosno na osobne automobile i motocikle. Ove će godine 10 posto skuplju cestarinu u 90 dana turističke sezone plaćati i vozila II. kategorije – osobni automobili s prikolicom, kamperi i laka gospodarska vozila. Za vozila III. i IV. kategorije – kamione i autobuse – cijena cestarine ostaje i ljeti nepromijenjena, kao zimi.


0
0
0
s2sdefault