Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

VIDEO: Otkrivamo tajne oznaka pneumatika

Kategorija: Savjeti

Tomislav Škredbin, voditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske, objašnjava značanje oznaka na pneumaticima

Automobilski pneumatik jedini je kontakt između vozila i kolnika, a njegove su važnosti, nadajmo se, svi svjesni.

"On je zadužen za ubrzavanje vozila, ka njegovo kočenje i za održavanje pravca kretanja vozila u željenom smjeru", kaže Tomislav Škredbin, voditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Kad je u pitanju Zakon u Republici Hrvatskoj, odgovor je vrlo jasan i kaže kako je zimska oprema obvezna u razdoblju od 15. studenog do 15, travnja. Ona uključuje sve četri zimske ili 4 ljetne gume s najmanje 4 milimetra profila i s lancima za snijeg priparvnim za polaganje na pogonske kotače.

"Ljetni pneumatici su oblikovani većinom, za vožnju po suhom kolniku, odnosno po kolniku koji je prekiven vodom poslje kiše, tako da su šare na gatnom traku gume oblikovane tako da se ta voda što uspješnjije odvodi u području između kolnika i pneumatika. S druge pak strane imamo zimske pneumatike koji su tako oblikovani sa sa svojim šarama što dublje zagrabe u snijeg ili u blato kako bi povećali površinu kontakta podloge i pneumatika, odnosno pospješili prijanjanje vozila za kolnik.

Uz oznake koje označavaju širinu gaznog sloja, odnosn širine i visine gaznog sloja, te dimenzije naplatka na koji odrešena guma ide, postoji još jedna bitna oznaka.

Kolokvijalno ona se naziva DOT oznaka i zadnje brojke na njoj označavaju tjedan proizvodnje i godinu proizvodnje.

Izuzev godine proizvodnje jako je važno znati kad su gume toliko istrošene da više nisu za uporabu. Unutar gaznog sloja, proizvošač postavlja posebne oznake koje služe za kontrolu potrošenosti gaznog sloja.

Kada se površina gaznog sloja izjednači s tim izdancima, onda je to znak da je pneumatik potrošen i da ga treba zamijeniti" - zaključuje Tomislav Škredbin, voditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.


0
0
0
s2sdefault