Jan 24, 2019 Last Updated 9:37 AM, Jan 24, 2019

PROGRAMI: Najnovije

Bez sigurnosnog pojasa - svaka…

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i zračni jastuci su osnovni faktori zaštit...

Pod utjecajem alkohola rizik od nastanka nesreće raste progresivno

Kako alkohol djeluje na percep…

Pod utjecajem alkohola, vozač vrlo brzo prestaje biti svjestan svojih sposobnost...

UDRUGA RODA Zagreb - besplatan…

U nedjelju, 13. siječnja 2019. od 10 do 12 sati u Zagrebu, na parkiralištu MUP-a...

SAVJETI: Kako pravilno skladištiti gume?

Kategorija: Savjeti

Kada ljetne gume zamjenjujete zimskima, kao što je slučaj u ovom dijelu godine najvažnije je pregledno označiti njihov položaj na automobilu i pravilno ih uskladištiti

Dva puta godišnje vozači zamijenjuju ljetne gume zimskima. i obrnuto.

Stoga većina guma barem neko vrijeme proleti u skladištu, pa se za njih treba dobro pobrinuti i onda kada nisu ugrađene na vozilu. Gume koje su pravilno uskladištene ne gube svoje značajke i njihov će životni vijek biti dulji. Stručnjaci iz Goodyeara s nekoliko korisnih savjeta kod pravilnoga skladištenja guma.

Kada ljetne gume zamjenjujete zimsktma, kao što je slučaj ovom dijelu godine, ili obrnuto u pripremi za ljetne uvjete vožnje, najvažnije pregledno označiti njihov položaj na automobilu.

Tako ćete kod slijedeće zamjene znati gdje je bila montirana koja guma i kad se opet budu montirale, bit će na pravilnim mjestima; lijeve na lijevoj strani, a desne na desnoj.

Vulkanizer će kod ponovnog montiranja prednju lijevu gumu staviti iza, a stražnju naprijed, te isto učiniti i na desnoj strani. Tako će se gume ravnomjernije trošiti.

Prije spremanja guma, s njih treba skinuti svu nečistoću te izvaditi kamenčiće i slične predmete koji bi mogli oštetiti ili utjecati na izgled gazne površine.

Gume valja uskladištiti na suhom, tamnom i hladnom mjestu, a ne, recimo, u podrumu pored peći za centralno grijanje, jer im šteti izloženost dnevnom svjetlu, osobito UV zrakama. Gumama također šteti kontakt s uljima, mazivima ili gorivima.

Ako gume čuvate na naplacima prije skladištenja u njima snizite tlak zraka, ali ig nemojte posve isprazniti. Gume na naplatcima ne držite u okomitom položaju, nego ih objesite na nosače da prežive zimu bez opterećenja. Ako gume na naplatctma ne možete objesiti. složite ih jednu na drugu ali neka ukupna visina ne bude veća od 1,5 metara. Jednom. mjesečno dobro ih je premjestiti da se na dnu izmjenjuju. Gume koje ste skinuli s naplataka uskladitite usporedno u okomitom položaju, a između njih ostavite malo mjesta. Preporučuje se okrenuti ih svaka četiri tjedna da se guma ne deformira. (Z. Jurčiko)

.......

 


0
0
0
s2sdefault