Feb 21, 2019 Last Updated 12:47 PM, Feb 20, 2019

PROGRAMI: Najnovije

NADZOR PROMETA: Rekorder s 3,4…

Rezultati pojačanog nadzora u prometu od od 15. do 18. veljače 2019. godine ...

I pješaci čine prometne prekrš…

Rezultati akcije Zaštita pješaka u Zagrebu

Oprez vozači, oprez pješaci!

Preventivno - represivna akcija "Zaštita pješaka" u Zagrebu

STATISTIKA: Koje prijevozno sredstvo preferiramo?

Kategorija: Statistika

Otkrivamo kakve su prometne navike stanovnika Hrvatske

Kako pokazuju rezultati ankete Državog zavoda za statistiku, koja se provodila tijekom rujna, listopada i studenoga 2017., stanovnici Hrvatske većinu putovanja ostvare osobnim vozilom (60%) i pješice (23%). Polovica, točnije 51%, kućanstava ima jedno osobno vozilo, 24% kućanstava ima dva i više vozila, dok četvrtina kućanstava nema osobno vozilo.

Kad se promatraju putnički kilometri ostvareni osobnim vozilima, najviše ih se prijeđe vozilima na dizelsko gorivo (51%), dok ih je 47% ostvareno osobnim vozilima na benzin. Preostali postotak otpada na osobna vozila koja pokreću ostale vrste goriva. Oni koju putuju osobnim vozilima često to čine sami jer prosječna popunjenost osobnog vozila iznosi 1,6 osoba. Iako su osobna vozila prvi odabir anketiranih stanovnika Hrvatske, anketare Državnog zavoda za statistiku itekako je zanimalo kako i koliko se koriste i ostala prijevozna sredstva.

Udaljenosti do 300 kilometara određuju se kao putovanja na kraćoj udaljenosti i na njima je 6,5% putovanja ostvareno autobusom. Udaljenosti od 300 do 1 000 kilometara definiraju se kao putovanja na srednjoj udaljenosti i na njima je 2,9% putovanja ostvareno avionom. Jedan od najzdravijih načina kretanja zasigurno je vožnja bicikla. Mnogi vožnju na dva kotača ne zaboravljaju ni zimi, a ona odavno nije rezervirana samo za slobodno vrijeme. Biciklisti prosječno prijeđu 3,5 kilometara po putovanju. Dobiveni podaci Ankete ukazali su na još jednu zanimljivost. Pokazuju da se stanovnici Hrvatske u prosjeku rijetko koriste taksijem kao prijevoznim sredstvom, točnije jedanput godišnje.


0
0
0
s2sdefault