Ožujak 02, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SAVJETI: Najčešći biciklistički prometni prekršaji i kako ih izbjeći

Zakon o sigurnosti prometa na cestama i sudjelovanje biciklista u prometu

 

Biciklisti takozvana slabija strana u odnosu na motorna vozila, jer nemaju zaštitu u obliku kabine te su stoga u većoj opasnosti od ozljeđivanja i zadobivanja teških tjelesnih ozljeda. S druge strane biciklisti su ujedno i opasnost za pješake jer nepropisnom vožnjom po nogostupu i u parkovima često biciklom nalete na pješaka te ga ozlijede.

 

Jedan dio biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem.

 

Članak 113. stavka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

 

 • vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu, dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

 

Članak 113. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

 

 • novčanom kaznom od 30 eura kaznit će za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovog članka.

 

Članak 101. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

 

 • Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu i osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

 

Članak 101. stavak 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

 

 • novčanom kaznom od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovog članka.

Savjeti

 

Biciklisti, kao sudionici u prometu dužni ste poštivati i pridržavati se prometnih pravila. Bez obzira na vašu sposobnost, podsjećamo vas da vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna. Vaš bicikl treba biti tehnički ispravan, a vi trebate poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, povećajte svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom i ne zaboravite, ako postoje biciklistička traka ili staza dužni ste se kretati njima, a ne kolničkim trakama za ostala vozila.

 

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

 

Propisi

 

 • BICIKLOM NA CESTI smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.

 • DJECA S NAVRŠENIH 9 GODINA koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

 • VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti djecu stariju od 8 godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu.

 • VOZAČ BICIKLA STARIJI OD 18 GODINA može prevoziti dijete do 8 godina ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete nosi zaštitnu kacigu.

 • VOZAČ BICIKLA MLAĐI OD 16 GODINA mora nositi zaštitnu kacigu.

 • BICIKLISTI SU OBVEZNI koristiti biciklističke staze ili trake, a ako one ne postoje, voziti što bliže desnom rubu kolnika.

 • BICIKLISTI SE VOZE U KOLONI, nikada jedan pored drugoga.

 • AKO UZ OBILJEŽENI PJEŠAČKI PRIJELAZ NIJE OZNAČEN I BICIKLISTIČKI PRIJELAZ, biciklist gura bicikl i cestu prelazi kao pješak.

 • PRILIKOM UKLJUČIVANJA U PROMET, biciklist se mora uvjeriti da s lijeve i desne strane ne nailazi drugo vozilo.

 • U SLUČAJU OBILASKA ILI VOŽNJE PORED VOZILA, biciklist treba pogledati nailazi li vozilo sa strane, rukom dati znak i ostaviti oko metar prostora vozaču zaustavljenog vozila za otvaranje vrata, kako bi se izbjegla nesreća.

 • ZNAK DA NAMJERAVA SKRENUTI biciklist daje ispruženom rukom ulijevo ili udesno.

 • TIJEKOM VOŽNJE obje ruke držite na upravljaču.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 30 Ožujak 2023 08:49