Ožujak 02, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

TEHNOLOGIJA I SIGURNOST PROMETA: Umjetna inteligencija nadzire promet

Austrijski grad Graz testira pametnu prometnu platformu latvijske tehnološke tvrtke LMT kako bi dobio podatke o prometu u stvarnom vremenu na jednom od središnjih raskrižja

 

Podaci će se koristiti za analizu prometa s ciljem poboljšanja uvjeta za bicikliste kako bi se dodatno potaknulo korištenje zelenijih mogućnosti prijevoza.

 

Mogućnosti računalnog vida

 

Graz provodi brojne politike za smanjenje emisija stakleničkih plinova u prilog cilju Europskog zelenog dogovora da postane prvi klimatski neutralni kontinent. Budući da trenutačna rješenja temeljena na senzorima nisu uvijek u stanju pouzdano razlikovati automobile, taksije, mopede, bicikliste i skutere u određenim okruženjima (kao što su uske ulice), vjeruje se da će videonadzor pomoći u osiguravanju točnosti.

 

Latvijski LMT nudi videosustav u potpunosti usklađen s GDPR-om, opremljen algoritmima rubnog računalstva i umjetne inteligencije (AI) koji omogućuju razlikovanje između različitih sudionika u prometu i daju točne podatke. Sustav se može montirati na bilo koju postojeću prometnu infrastrukturu. Budući da se podaci prenose putem mobilne mreže, nisu potrebni dodatni građevinski radovi kako bi se osigurala povezanost.

 

LMT-ovo rješenje detekcije prometa stvarno nas je zainteresiralo“, rekao je Bernd Cagran-Hohl, ured za upravljanje cestama, Grad Graz. „Korištenje postojećih tehnologija za inovativna rješenja smanjuje tekuće troškove, dok stvara vrijedne podatke i uvide u mobilnost grada. Graz je uvijek u potrazi za inovativnim, pristupačnim i skalabilnim rješenjima u upravljanju prometom, a istovremeno čuva sve podatke. LMT i [njegov] tim pružaju nam nove uvide u promet u kombinaciji s izvrsnom projektnom podrškom.”

 

Ako sustav bude uspješen, širit će se gradom

 

Projekt u Grazu prikupljat će i podatke o prometnim prekršajima, poput prolaska kroz crveno svjetlo. Ako bude uspješan, sustav bi se mogao primijeniti na druga raskrižja diljem grada.

 

Korištenje platforme podupire cilj Europske unije Vision Zero da do 2050. nema smrtnih slučajeva i teških ozljeda na europskim cestama. Ne samo da platforma pruža gradovima podatke koje informiraju o implementaciji rješenja za upravljanje prometom, već također može ublažiti pritisak na resurse organa za provođenje zakona, identificirati veće količine prometnih prekršaja i time dodatno obeshrabriti nesmotrenu vožnju.

 

“Pristup točnim podacima ključan je za pokretanje bilo kakve značajne promjene“, rekao je Gints Jakovels, voditelj računalnog vida i rješenja, LMT. “U gradovima, gdje razvoj infrastrukture zahtijeva značajna proračunska sredstva, veliki su ulozi da se sve promijeni odjednom.

 

“Uz pomoć najnovije tehnologije, moguće je dobiti pristup tim podacima kako bi se dodatno olakšalo donošenje odluka, dok se također podržavaju inicijative za poboljšanje zelenijeg i sigurnijeg okruženja za zajednice.“

Osim pružanja podataka o obimu prometa i vrstama putnika, platforma može identificirati uobičajene prometne prekršaje

 

Osim pružanja podataka o obimu prometa i vrstama putnika, platforma može identificirati uobičajene prometne prekršaje, kao što su prolazak kroz crveno svjetlo, nepravilno korištenje traka za autobuse, nepropisna skretanja ulijevo, prebrza vožnja i drugo. Platforma se može povezati s policijom za provedbu prometnih zakona, za obradu podataka i izdavanje kazni.

 

Platforma za nadzor prometa dostupna je za korištenje u gradovima i zajednicama diljem svijeta. Tvrde da se instalacija rješenja obavlja bez građevinskih radova, a može se postaviti za manje od jednog dana na semaforskim stupovima uz pristup električnoj energiji i pokrivenost 4G ili 5G mrežom.

Poslijednja izmjena dana Petak, 01 Prosinac 2023 19:43